A közösség mint esély – konferencia a család és az önsegítés jegyében

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018. november 14-én került sor a XXII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciára az Ébredések Alapítvány szervezésében, melyen a korábbi évek hagyományaihoz hűen az FSZK TÁRS Projektének szakemberei is részt vettek. A szakterület egyik legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő szakmai szimpóziuma idén az „Innovációk a Lelki Egészség Területén” elnevezést kapta, mely ezúttal két fontos tématerületet helyezett középpontjába: a családot, illetve a címben is szereplő innovációkat.

A csakugyan családias hangulatban zajló közösségi konferencia elején kerültek átadásra a 2018. évi Antistigma-díjak. A TÁRS Projekt ezúton is gratulál minden díjazott alkotónak, közéleti embernek, szakembernek és sorstárs segítőnek, akik a NYITNIKÉK – Magyar Antistigma elismerését azzal érdemelték ki, hogy a nyilvánosság előtt korrekten és meggyőző erővel léptek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

Az egész napos rendezvényen számos különleges előadás, szakmai workshop, a családok szerepéről szóló kerekasztal beszélgetés várta az érdeklődőket, ezen kívül 3 új kiadványkötetet is bemutattak a szerzők, alkotótársak. A Közösségi Pszichiátria Kézikönyve című kötetben például azokat a tréning-anyagokat gyűjtötték össze a szerkesztők (Bulyáki Tünde és Dr. Harangozó Judit), amelyek révén a felhasználók és a családok, önsegítő csoportok akár önállóan is tehetnek a felépülésükért és megismerhetik a mentális problémák hatékony kezelési és gondozási módozatait.

Következésképpen, a kiadvány az intézményi férőhelykiváltást megvalósító pszichiátriai intézmények számára is kézzelfogható, könnyen alkalmazható gyakorlati ismeretanyagot kínál, hozzájárulva a kiköltöző lakók és az őket kísérő munkatársak sikeres felkészüléséhez, valamint a Támogatott Lakhatással összefüggő egyre inkább önálló, önrendelkező életvitelhez.

A „Család, mint erőforrás – Családok szerepe az önsegítésben” elnevezésű workshop rávilágított arra, hogy milyen alapvető szerepet játszik a mentálisan sérült emberek felépülésében a szülők és a tágabb család támogatása, adott esetben a családterápián való részvétele is. Sok hozzátartozó ugyanis ekkor érti meg igazán, mi történik a szeretteivel, milyen nehézségekkel kell megküzdenie. A család támogatása mellett hatalmas kapaszkodót: a gyógyulás, felépülés lehetőségét, esélyét hordozza a mentálisan sérült emberek számára a szűkebb-tágabb lakókörnyezet elfogadó, támogató, stigmáktól mentes hozzáállása is.

„A mentális problémákkal élők gyakran hordoznak olyan törékeny tudást, különleges szemléletet és mélységet, amellyel adni tudnak másoknak. A megkülönböztetés és a megbélyegzés összetörheti az érzékeny és fogékony embereket, amely mindnyájunknak veszteséget jelenthet” – nyilatkozta korábban Dr. Harangozó Judit, az Antistigma Program vezetője.

A konferencián részt vettek TÁRS Projekt keretében működő Lakók Támogatása Csoport tagjai is. A csoport sokat tesz a jelenleg nagy bentlakásos intézményekben élő, pszicho-szociális hátrányokkal küzdő lakók minél szélesebb körben történő tájékoztatásáért a felépülés és az önsegítés jegyében, és azért is, hogy az érintettek hozzáférjenek a közösségi pszichiátria égisze alatt megjelenő szakmai újdonságokhoz, innovációs eszközökhöz. A Lakók Támogatása Csoport a partnerszervezetek által közvetített személyes támogató-fejlesztő szolgáltatások adaptálásának elősegítésével szeretne hozzájárulni az új működési forma, a Támogatott Lakhatás szolgáltatás kialakításához, fenntartható működéséhez.

További információk a projektről