Az ápoló-gondozó otthontól a közösségi ellátásig a szenvedéybeteg ellátórendszerben

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202017. november 30. – december 2. között Siófokon került megrendezésre a Magyar Addiktológiai Társaság XI. Országos Kongresszusa. A kongresszuson első alkalommal vett részt az FSZK Nonprofit Kft. azzal a céllal, hogy bemutassa a szakma számára a magyarországi kiváltás folyamatát, s körüljárja azt a kérdést, hol lehet a Támogatott Lakhatás szolgáltatás helye a szenvedélybeteg ellátásban.

 A kongresszuson előadást tartott Szentkatolnay Miklós, a TÁRS Projekt projektmenedzsere, aki röviden bemutatta az FSZK működési területét, a magyarországi intézményi férőhely kiváltás folyamatát, a 2010 – 2015 időszakban zajlott kiváltás eredményeit, illetve a 2016 – 2021 időszakban tervezett férőhely kiváltási folyamat főbb lépéseit. Az előző kiváltási időszakban szenvedélybetegeket ellátó intézmények nem kerültek kiváltásra,  ezért előadását azokkal a dilemmákkal, kérdésekkel zárta, amelyek a szenvedélybeteg ápoló-gondozó otthonok kiváltása során kialakításra kerülő Támogatott Lakhatások (TL) létrejötte kapcsán felmerülhetnek.

Kép: FSZK archívum

Az előadását követő – Kály Kullai Károly által vezetett – „A Támogatott Lakhatás helye és szerepe a szenvedélybeteg ellátórendszerben” című workshop remek lehetőséget biztosított arra, hogy hosszabban beszélgethessenek a témáról a résztvevők. A workshop meghívott beszélgetőpartnerei szenvedélybetegeket ellátó rehabilitációs és ápoló-gondozó célú intézmény, illetve Támogatott Lakhatás szolgáltatás munkatársai voltak. A résztvevő szakemberek további szempontokat vetettek fel, megosztották saját tapasztalataikat a támogatott lakhatáshoz, szenvedélybetegek ellátásához, önálló életvitelének támogatásához kapcsolódóan.

Az előzményekhez tartozik, hogy a TÁRS Projekt Szolgáltatásfejlesztési Munkacsoportjának munkatársai felkerestek szenvedélybeteg emberek számára TL-eket működtető szolgáltatókat szakmai, módszertani, szolgáltatás-szervezési tapasztalataik megismerése, kiváltási folyamatba történő adaptálhatóságuk megismerése céljából. A látogatások tapasztalatai, a felmerülő kérdések, dilemmák alapul szolgálnak a szenvedélybetegek ápoló-gondozó otthonainak kiváltását megvalósító intézmények köré szerveződő szakmai támogató tevékenységhez. A célcsoport-specifikus ismeretekkel, tapasztalattal rendelkező tanácsadói tevékenység 2018. január közepétől veszi kezdetét az érintett intézmények igényeihez igazítottan.

További információk a projektről