Befogadás műhely – Út az intézetből, lakóotthonon át, a támogatott lakhatásig

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) 2017-ben is folytatja a fogyatékos emberek társadalmi befogadásának elősegítését célzó szakmai beszélgetéssorozatát, melyet a kezdetektől üdvözöl és támogat a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.  A Befogadás műhely nevet viselő szakmai műhelymunkában ez alkalommal is részt vettek a kiváltási folyamat szakmai-módszertani háttértámogatását biztosító  TÁRS Projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP/15 Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása) munkatársai. A sorozat legutóbbi alkalma a közösségi lakhatás témakörére épült: Út az intézetből, lakóotthonon át, a támogatott lakhatásig.

Az előző kiváltási időszakban láthatóvá vált, hogy a következő kiváltási körben fontos nagyobb hangsúlyt helyezni a közösségi tervezésre, a helyi társadalom érzékenyítésére, a szomszédságpolitikára, annak érdekében, hogy a férőhelykiváltás ne csak egy helyi elszigetelt projekt legyen a helyi fizikai környezetben, hanem teljes egészében megvalósulhasson a társadalmi befogadás. Ennek érdekében a TÁRS Projekt szakemberei fontosnak látták, hogy az Intézményi Férőhely Kiváltási Terv Kommunikációs tervében helyet kapjon a közösségfejlesztés, mint lehetséges eszköztár. Ezzel a szakmai munkával párhuzamosan 2016-ban a KÖFE Befogadás műhely címmel szakmaközi beszélgetéssorozatot indított az intézményi férőhelykiváltásban érintett szakemberek számára. A Befogadás műhely  arra keresi a választ, hogy a közösségfejlesztés eszköztára miként tudja segíteni a közösségi befogadás helyi gyakorlatát. Az elmúlt időszak összefoglalója itt olvasható.

A június 14-i műhely az Út az intézetből, lakóotthonon át, a támogatott lakhatásig címet viselte. Az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesületének Szederfa Otthonából érkezett tapasztalati szakértő, Sztrana József mesélt az élettörténetéről és költözéseiről nagy intézményből lakóotthonba, majd támogatott lakhatásba. Betekintést adott a hétköznapjaiba: a kecskefejésbe, a mosás rejtelmeibe, a nyaralás örömeibe, és a kutya tulajdonosok felelősségébe.

A műhely második részében a playback színház technika lakóotthoni közösségben való alkalmazásának lehetőségei kerültek bemutatásra. „A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, közvetít a nézők, a szereplők és a mesélő között.” A Szederfa Otthon lakói minden héten, pénteken összegyűlnek, hogy ekként feldolgozzák a mögöttük álló hét élményeit. A Befogadás műhely keretében a színészek a résztvevők aktuális élményeit és az azokhoz kapcsolódó érzelmeit jelenítették meg.

A playback színház egy másik formája a Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSz), amelyet először a Vitakultúra Egyesület és a csömöri Egyenlő Esélyekért! Alapítvány valósított meg. Megalkotói a  vitáktól és harcoktól hangos közéleti működést tapasztalva döntöttek úgy, hogy erősíteni kívánják az együttműködésben való hitet. A TPSz „egy olyan nyilvános közösségi fórum, melyben egy adott témában érintett különböző társadalmi/közösségi csoportoknak lehetővé tesszük, hogy irányítottan elmondják és meghallgassák egymás nézőpontját. A TPSz egy új tárgyalási alternatívát kínál a megszólított érdekcsoportoknak, közösségeknek és egyéneknek, mely során lehetővé válik, hogy változás következzen be az érintettek együttműködésében.”

A Befogadás Műhely aktuális rendezvényeit a KÖFE facebook oldalán teszi közzé.

További információk a projektről