Dániában és Svédországban járt a Ridens iskola négy diákja és igazgatónője

RIDENS résztvevőiMegnőtt a forgalom szeptember 17-21. között Malmö és Koppenhága között, ugyanis ekkor került megrendezésre az Európai Városok, Intézmények és Második Esély Iskolák Szervezetének (E2C-Europe) az évente hagyományosan megrendezésre kerülő Diák Csúcstalálkozójára (Youth Summit 2012).

Az E2C-Europe-nak az FSZK 2008 óta tagja. A diáktalálkozó címét az ismert Beatles dal adta: Come together (Jöjjünk össze), ami valóban meg is valósult. Európa hét országból érkeztek a szintén második esély iskolákba járó diákok és kísérő tanáraik. Így a malmöi és koppenhágai városi tanácsok és második esély iskolák közös szervezésében megvalósult rendezvénynek összesen 120 diák és az őket kísérő 30 pedagógus vett részt Angliából, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Portugáliából, Spanyolországból és Svédországból. Magyarországot a Ridens iskola négy diákja és kísérőként az iskola igazgatónője képviselte. A program kedd estig Malmőben zajlott, ahonnan a híres-neves Öresund hídon Koppenhágába utaztak résztvevők. A fiatalok az öt nap során öt különböző tematikus műhelyben dolgoztak folyamatosan. Munkájuk eredményét a frenetikus záró estén mutatták meg társaiknak. A műhelyek: Cirkusz és zsonglőrködés, Kézművesség, Sport és szabadtéri mozgás, Szobrászat, Zene és tánc. A mieink a „Cirkusz” műhelynek voltak lelkes résztvevői, a záró rendezvényen még a trapézon is megmutatták, hogy milyen ügyesek! Természetesen nem csak „munkával” telt az idő, volt diszkó, városnézés, egyik este pedig a koppenhágai Tivoli lett még zajosabb a 120 diáktól.

A diáktalálkozóval párhuzamosan 40 további pedagógus számára szakmai műhely valósult meg, szintén a két város közös rendezésében, amelyre nemcsak az E2C-Europe iskoláiból érkeztek pedagógusok, hanem Európa szerte más intézményekből is. Ugyancsak ezekben a napokban került sor az E2C-Europe vezetőségi ülésére (amelyben Bognár Mária személyében szintén képviselve van az FSZK) és éves közgyűlésére is.