December 3. – A Fogyatékos Emberek Világnapja

disability_girlAz ENSZ határozata alapján 1992 óta szerte a világon december 3-án tartjuk a  Fogyatékos Emberek Világnapját.  A Földön mintegy 650 millió ember, a világ fejlett országaiban a lakosság mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Magyarországon 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékos emberek számát; az ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti. 

Jogaikat az ENSZ 2006 decemberében elfogadott egyezménye rögzíti, melynek alapelve, hogy nem jótékonykodásra van szükség, hanem olyan társadalmi környezetre, amely garantálja minden ember esélyegyenlőségét, szükségleteik elismerését és érvényesítését.

Valójában nem az a kérdés, hogy van-e jogszabályi kötelezettség, hanem az, hogy elérjük: a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét mindenki, minden élethelyzetben önként és magától értetődő módon tisztelje. A szemléletváltásnak egyre több pozitív jelét tapasztalhatjuk, de továbbra is sok  feladat  áll előttünk.

Társaságunk azért dolgozik, hogy az esélyegyenlőség elve minél konkrétabban jelenjen meg az emberek hétköznapjaiban is. A TÁMOP 5.3.8 kiemelt projekt keretében segítjük a megváltozott munkaképességű munkavállalókat a nyílt munkaerő-piaci érvényesülés nehéz útján. Másik kiemelt konstrukciónk, a TÁMOP 5.4.5 keretein belül képzésekkel és egyéb eszközökkel igyekszünk a mellérendeltség, a tolerancia és a fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés fontosságára felhívni a társadalom figyelmét. A TÁMOP 5.4.11 projekt az autizmussal élő személyek és családjaik életminőségét igyekszik javítani a szolgáltatások elérhetőségének és minőségének javításán keresztül.

A jelnyelvi tolmácsszolgálatok szolgáltatásfejlesztésén, szakmai monitoringján keresztül szervezetünk a siket és nagyothalló embertársaink szolgáltatásokhoz történő hozzáférését segítjük. Változatos és átfogó képzéseinkkel, modellprogramjainkkal segítjük a sajátos nevelési igényű tanulók iskolai és munkaerő-piaci integrációját.

Az FSZK Nonprofit Kft. minden  tevékenysége arra irányul, hogy aktívan részt vegyen az akadálymentes, befogadó és toleráns társadalom kialakításában. E cél megvalósításában tevékenyen részt venni mindannyiunk számára megtiszteltetés!