Egymástól tanultunk – Részvétel az Országos Mentő Szolgálat elsősegélynyújtó versenyén

A tavalyi évhez hasonlóan, az FSZK Nonprofit Kft. csapata idén is örömmel elfogadta az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) meghívását az általuk szervezett nagy elsősegélynyújtó verseny csillebérci országos döntőjére, ahol gyerekekből álló elsősegélynyújtó csapatokat vérteztünk fel némi plusz, specifikus tudással a fogyatékos személyek ellátásával kapcsolatban – persze játékos formában.

Mit tegyünk, hogyan járjunk el, ha a környezetünkben valaki balesetet szenved vagy bármely egyéb okból elsősegélynyújtásra szorul? Hogyan segítsünk neki a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb módon? – Csupa olyan kérdés, amelyekre a gyerekek, akik bejutottak az OMSZ által szervezett elsősegélynyújtó verseny döntőjébe, őszintén szólva sokkal jobban tudták a választ, mint Társaságunk dolgozói. Ezek tekintetében inkább mi tanultunk tőlük nagyon sokat, leporolva kissé pókhálós tudásunkat, ami a hajdani elsősegélynyújtó tanfolyamról derengett emlékezetünkben valahonnan a messzi múltból.

De hogy mi mindenre érdemes és fontos odafigyelni pluszban, ha az ellátásra szoruló személy valamilyen fogyatékossággal él? Mi jellemző a különböző fogyatékosságtípusokra? Hogyan kommunikáljunk gyorsan és hatékonyan egy hallás- és/vagy látássérült, vagy egy autista személlyel? – ezek voltak azok a kérdések, amelyek mentén mi is igyekeztünk némi plusz tudással felvértezni a segítségnyújtásra eleve fogékony, elhivatott szellemű fiatalokat.
No nem hosszas és unalmas elméleti fejtágításra kell gondolni, hanem játékos, szituációs feladatokra, amelyek során a fiataloknak különböző fogyatékossággal élő személyeket kellett elsősegélynyújtásban részesíteniük, miután a kommunikációs nehézségeket leküzdve megtudakolták tőlük, mi történt és miért szorulnak elsősegélyre.

Úgy érezzük, mind a gyerekek, mind a mi szempontunkból hasznos volt a program és kölcsönösen olyan tudásmorzsákkal ajándékoztuk meg egymást, amelyek adott helyzetben akár életeket is menthetnek. Köszönjük a lehetőséget!