Elindult az IFKT mentorok képzése

Az FSZK TÁMOP 5.4.5-11/1 kiemelt projektjének egyik fő területe a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos intézmények kiváltása című pályázati program (kódszám: TIOP-3.4.1.A-11/1) megvalósításához szükséges szakmai támogatások biztosítása.

A szakmai támogatás több területet is érinteni fog, így az intézményi férőhely kiváltásában támogatni fogja az intézményekben élő érintetteket, családtagjaikat, az ott dolgozó szakembereket. A támogatást nyújtó szakemberek, IFKT mentorként lesznek jelen a változás folyamatában. Az IFKT mentorok felkészülten, hálózatba szerveződve fogják támogatni a kiváltási folyamatba bekapcsolódó intézményeket.

Az IFKT mentorok számára 50 órás felnőttképzési tanfolyamot indítottunk az elmúlt héten, melyen 109 fő kerül felkészítésre kulcsmentori és szakterületi mentori területekre.

A mentorképzés 2012. október 11-én és 12-én kezdődött. A résztvevők a képzés első napján az uniós irányelveket, szabályozásokat, nemzetközi modelleket és gyakorlatokat ismerhették meg. A második nap témái az életminőség kérdésének értelmezése, az érdekvédelmi szervezetek szerepe a lakók felkészítésében, valamint a segítői kompetenciák fejlesztése volt. A képzés 2012. október 26 – 27., 2012. november 9. és 2012. november 29. napokon folytatódik.

Az ünnepélyes tanúsítvány átadásra 2012. december 13-án kerül sor.

A mentorhálózat kialakításában az FSZK konzorciumi partnere a Kézenfogva Alapítvány.