Erdősori napok Peresznyén

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ peresznyei telephelyén hagyományosan minden júliusban megrendezik az Erdősori napokat. Az integráció jegyében idén is rengeteg érdekes programmal járult hozzá az intézményben élő fogyatékos emberek és vendégeik élménydús és hasznos időtöltéséhez ez a rendezvény.

Minden évben egy témakör köré csoportosul a hét legfőbb eseménye és a főző- és akadályverseny sem hiányozhat. Tavalyi évben a verseny a Támogatott Lakhatás témát helyezte a középpontba, így például az akadályverseny feladatai az új lakhatási formával kapcsolatban épültek fel. A hazai -és a vendégcsapatok felkészültek a Támogatott Lakhatás minden területén és talpraesetten oldották meg a feladatokat. Az idei évben is figyelembe vették a programok szervezésénél a szakemberek a fogyatékkal élő lakók javaslatait, melyek most is az integráció jegyében zajlottak. A 2019-es év központi témáját az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett Nyári Világjátékok szolgáltatták.

A hagyományőrző rendezvény július 9-én kezdődött, mellyen a TÁRS projekt keretein belül, a FESZT által biztosított érdekvédelmi tanácsadó is részt vett. A kora délelőtti órákban ismerős hangra lett figyelmes mindenki: a kisvonat kürtölése töltötte be a telephelyet, mellyel a résztvevők Kőszegig utaztak. Útközben megnézték a Horvátzsidányban elkészült TL-házat, majd gyönyörködtek a csodálatos erdei tájban. Kőszegen, a városnéző vonatozást követően mindenki nagy örömére közös fagylaltozás, majd délután lángosozás következett.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ

Az Erdősori napok második napján mindenki izgatottan kelt, ugyanis a peresznyei halastóhoz látogattak el a résztvevők, majd megnézték a Széchenyi-Berchtold kastélyt és az azt ölelő parkot, tavat is, emellett szórakoztató sportjátékokkal töltötték az időt. Ezt követte a peresznyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatója, ahol a praktikus tűzoltási tanácsokat követően minden érdeklődő néhány pillanat erejéig „lánglovagnak” érezhette magát. A mozgalmas délelőttöt pizzázás, majd a visszaút zárta.

A hét legnagyobb rendezvényére csütörtökön került sor: délelőtt tíz órára megérkeztek a vendégek Szentgotthárdról, a székhelyintézményből Sopronból, a Peresznyei Idősek Otthonából és Zsiráról is, hogy a helyi csapatokkal kiegészülve a főző -és akadályverseny keretében mérjék össze tudásukat, erejüket.

A peresznyei telephely szakembereinek rövid köszöntő műsora után, a tavalyi évhez hasonlóan idén is két fő szálon futottak az események: a csapatok egy része a bográcsok mellett tevékenykedett, míg a másik fele ügyességi, logikai feladatokat oldott meg. Kora délutánra elkészültek a gasztronómiai csodák a bográcsban, így a szigorú zsűri többek közt kóstolhatott slambucot, disznótoros káposztát, pincepörköltet, majoránnás tokányt és nyúlpörköltet is. Az eredményhirdetést követően minden csapat nagy örömmel vette át ajándékát. A XIV. alkalommal megrendezett Erdősori Napok tartalmas, vidám, ismeretekben bővelkedő hete táncos mulatsággal zárult.

További információk a projektről