FSZK hírlevél – 2014. április

Interaktív játszókert átadása Miskolcon

2014. április 2-án a miskolci Szimbiózis Alapítvány nagyszabású rendezvény keretében ünnepelte az autizmus világnapját. A rendezvény keretein belül sor került egy autizmussal élő személyeket foglalkoztató „Kézműves Manufaktúra” alapkő letételére, illetve egy „Interaktív játszókert” átadására, az alapítvány baráthegyi telephelyén.

Az alapkő letételén részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkára, Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere, Kiss Gábor Miskolc alpolgármestere, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Sebestyén László országgyűlési képviselő.

Farkas Edit ügyvezető az Interaktív Játszótér avatásán vállalt szerepet. Az Interaktív Játszótér átadása a „Turizmus Korlátok Nélkül” elnevezésű program egyik mérföldköve. A program célja, hogy  olyan családok egy-egy hetes ingyenes fogadása és mentorálása történhessen meg a Baráthegyi Majorságban, akik alacsony jövedelműek és autizmussal vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek.

A hivatalos ünnepséget követően családias hangulatban folyt tovább a program. 

A program forrását az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére meghirdetett „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek működési és szakmai programjainak támogatása 2013” című pályázat biztosította.

 

Hazai Támogatások Programirodája

Szakmai nap a gyöngyösi Autista Segítő Központban

A gyöngyösi Autista Segítő Központ az autizmus világnapjához kapcsolódóan szervezett szakmai napján vett részt Giflo H. Péter a Hazai Támogatások Programirodájának vezetője és Tóth Gábor a Nyolc Pont projektiroda szakmai koordinátora. A programon az autizmussal kapcsolatos előadások mellett sor került egy – az FSZK által hazai forrásból meghirdetett pályázati program keretében létrejött – mintatanterem megnyitójára is.

A képen Kis Erzsébet az intézmény vezetője köszönti a résztvevőket.

Fotó: Czimer Tamás

 

SZUMMA I. – Pályázók találkozója

A Hazai Támogatások Programirodája 2014. május 6-án rendezvényt szervez azon nyertes és nem nyertes civil szervezetek részére, melyek pályázatot nyújtottak be a Szülősegítő szolgáltatások támogatása (kód: 41322) című programra. A találkozó célja, hogy az érintett szervezetek jobban megismerjék egymás tevékenységét, a tapasztalatok bemutatásával, a problémák felvetésével elinduljon a párbeszéd a szervezetek között; körvonalazódjon, hogy mitől lesz egy program támogatásra érdemes, mely szempontokra szükséges hangsúlyt fektetni a pályázat megírása során. A részletes programról a koordinátor értesítette az érintett szervezeteket.

 

TÁMOP 5.4.5. Projektiroda

Az intézményi férőhely kiváltás partnerségi programja

AZ FSZK a LEONARDO mobilitási projektje keretében 2014. április 3-án látta vendégül a projekt partnereit, a cseh 3P Consulting kettő, valamint az angol LUMOS Alapítvány három munkatársát. A konzorcium tagjai utolsó előtt találkozásuk alkalmával újra végigegyeztették az intézmény férőhely kiváltási menedzserek (DI Managers) képzési koncepciójának struktúráját, és kijelölték a véglegesítéshez szükséges feladatokat és határidőket. E szerint a koncepciónak és a kapcsolódó szakirodalmi összefoglalóknak 2014. május 31-re kell elkészülniük. A projekt zárásaként pedig 2014. június 24-én Londonban kerül megrendezésre a záró találkozó, valamint az értékelés és projektzárás.

A projektről részletesebben itt olvashat: http://fszk.hu/dimenedzser/

 

Módszertani kísérés a TÁMOP 5.4.6-A pályázati konstrukció nyertes pályázói számára

A TÁMOP 5.4.5-11/1 projekt megvalósítása során a módszertani kísérések keretében 2014. március 19-én szakmai rendezvényt szerveztünk a pályázaton nyertes felnőttképzési intézmények (12 intézmény – 25 résztvevő) számára.

A rendezvény céljai:

  • visszacsatolás kérése a projekt megvalósításának folyamatáról, a sikerek és nehézségek egymás közti megosztása;
  • a módszertani kísérés igénybe vételének tapasztalatai;
  • a fenntarthatóság kérdéskörének vizsgálata, a különböző intézményi tervek, ötletek egymás közti megosztása, az együttműködések fejlesztése. 

A kis- és nagycsoportos beszélgetések érdeklődő, nyílt légkörben zajlottak, melynek során egyértelművé vált, hogy az FSZK-tól átvett képzések olyan társadalmi problémákra adnak megoldási lehetőséget, mint egymás elfogadása, tisztelete és segítése. Az intézmények a nehézségek ellenére fontosnak és folytatandónak tartották a képzéseket, és megállapították, hogy a fenntarthatósághoz piaci nyitásra, a profitorientált gazdasági szereplők bevonására is szükség van. A projekt-megvalósítók közül többen is szeretnének ebbe az irányba elmozdulni. A szakmai rendezvényt a résztvevők igen jó hangulatúnak és hasznosnak értékelték.

 

RÉV Projektiroda

III. Országos Hálózati Találkozó

2014. március 19-én került megrendezésre az Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. Országos Hálózati Találkozója. A 160 főt számláló országos rendezvény fókuszában a monitoring és a SZER rendszer bemutatása állt. A délelőtti és a délutáni szekciók keretében bemutatásra kerültek célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan (látássérültek és értelmi sérültek esetében), az egyenlő esélyű hozzáférés, a modern kommunikációs technikák illetve a projektmegvalósításban dolgozó csapat sikeres, hatékony vezetése. A nyílt munkaerő-piaci munkáltatók részéről az Accor Pannónia Hotels Zrt., a Grundfoss Magyarország Kft., és a SŐKE Hungária Kft. képviselői mutathatták be cégüket és az eddigi eredményeiket a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatását illetően. >>>A rendezvény előadásai, képei, ezen a linken tekinthetőek meg<<<

 

SZOLGÁLTATÁS ELEMZŐ RENDSZER (SZER) bevezetése

2014. március 31-én lezárult a TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében megvalósuló, az alternatív munkaerő-piaci szolgáltató szervezetek tevékenységét elemző, országosan egységes mérési és értékelési rendszer működési keretét biztosító informatikai rendszer „SZER” kifejlesztése, tesztelése, beüzemelése. 

A Projekt keretében kialakításra kerülő egységes mérési és értékelési rendszer egyik pillére az adatgyűjtés és adatelemzés eszközéül szolgáló, az alternatív munkaerő-piaci szolgáltató szervezetek által az ügyfélfolyamat dokumentálására használt informatikai rendszer. A program 500 felhasználó kiszolgálására, 150 szervezet és 120.000 ügyfél (munkáltató, partner, álláskereső) adatainak kezelésére alkalmas. 

A fejlesztést a közbeszerzésen nyertes Answare Kft. végezte el, illetve az ügyviteli szoftver tesztelésében 10 alternatív munkaerő-piaci szolgáltató is bekapcsolódott, így lehetővé vált, hogy a felhasználók teljes körű igényeit is beépítsék a rendszerbe , ezáltal szolgáltató- és ügyfélbaráttá téve azt. Az éles rendszer átadásának időpontja 2014. április 1-e volt.

További információ: www.revprojekt.hu

Keressen minket a Facebook-on! https://www.facebook.com/pages/R%C3%89V/1439719742908856

 

Nyolc Pont Projektiroda

Bemutatkozott a Nyolc Pont Erwin Schrott és Rotojango Ensemble koncertjén a Vígszínházban

A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatában került megrendezésre az Autizmus Világnapján az uruguayi születésű népszerű operaénekes  Erwin Schrott és a Rotojango Ensemble koncertje a Vígszínházban. Mivel a művész  Anna Netrebko orosz operaénekesnővel közös gyermeke autizmussal él,  Schrott szívügyének tekinti, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, így lehetőséget kapott a rendezvényen a Nyolc Pont projekt a bemutatkozásra. A koncerten 500 darab, a projekt tevékenységét könnyen érthető formában ismertető szórólapot juttattunk el a közönséghez, a koncertet követően az énekes a projektet hirdető pop-up fal előtt dedikált.

Fotó: Szilvásy Zsuzsanna, az Autism Europe elnöke, Erwin Schrott operaénekes, Horvát Krisztina a Nyolc Pont projekt vezetője

 

A Nyolc Pont „Az autizmus és a digitális technológiai perspektívák” című konferencián

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán Horvát Krisztina projektvezető, Kugler Márton projektasszisztens és Tolvaj Ákos témavezető vettek részt a   „Dialógusok az autizmusról” szakmai rendezvényen április 2-án. A  konferencia témája: Az autizmus és a digitális technológiai perspektívák volt. Különösen érdekes előadást hallottunk a pszichoinformatikáról Dr. Lőrincz Andrástól, és kiemelkedő gyakorlati témájú ismertetés hangzott el Havasi Ágnestől, projektünk egyik autizmus szakértőjétől az alternatív-augmentatív kommunikációról.  

Fotó: Havasi Ágnes szakértőnk, előadó

Fotó: Tolvaj Ákos (Nyolc Pont), Péter Dorka (a Szabadsáv szekció előadója), Kugler Márton és

Dr. Zászkaliczky Péter dékán megnyitója

 

Hétköznapok és ünnepnapok – „Autizmus a családban” című konferencián

2014. április 4-én a Nyolc Pont projekt és az FSZK tíz fővel vett részt a Hétköznapok és ünnepnapok – Autizmus a családban című konferencián a  Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szervezésében a MOM Kulturális Központban. A konferencia 350 résztvevője között szép számmal akadtak szülők, szakemberek és érintettek egyaránt. Projektünk poszterrel mutatkozott be, standunkon megtekinthető volt a projektfilm, és a világnap tiszteletére elkészült Ö.T.V.E.N. című – a Geobook kiadóval közösen létrehozott – szakmai kiadvány bemutatópéldánya.

A délelőtti plenáris előadásokon dr. Temple Grandin, a híres autizmussal élő mezőgazdasági mérnök édesanyja Eustacia Cutler beszélt arról, hogy mit jelentett, jelent a család számára „autizmus diagnózissal élni”, majd Connie Kasari pszichológia professzor (University of California, USA) a kortárskapcsolatokról kortárs segítők lehetséges szerepeiről szólt. Az előadások között Fekete Gy. Viktor és Leo egy, az Autizmus Világnapja alkalmából írt dalt tanítottak meg a közönségnek – a dalszöveg Szabó T. Anna verse, melyet Darvas Kristóf zenésített meg.

A kiadós büféebéd után két egymást követő körben összesen 8 szekcióprogramból választhattunk. A szekciók kerekasztalainál autizmussal élő fiatalok, testvérek, szülők, kortárs segítők, integráló pedagógusok, érdekvédők és  szakemberek  (köztük Uta Frith professzor, az első magyar nyelven megjelent szakkönyv (Autism, Explaining the Enigma (1989)) szerzője, illetve projektünk több autizmus-szakértője) kaptak helyet, hogy elmondják tapasztalataikat, véleményüket a témában. Több szekcióba aktívan bekapcsolódott a hallgatóság, szülők, szakemberek tették fel kérdéseiket, illetve mondták el saját eseteiket. A rendezvény az FSZK pályázati támogatásával valósult meg.

 

„Séta az autizmussal élőkért” programon

2014. április 5-én, szombaton az immár negyedik alkalommal megszervezett  „Séta az autizmussal élőkért” programon Társaságunkat Farkas Edit ügyvezető, Horvát Krisztina ügyvezető-helyettes, valamint Erdei Máté a Nyolc Pont, és Révész Szabolcs, a Titkárság munkatársa képviselte. A Magyar Tudományos Akadémia épületétől induló séta célja az autizmussal élők és családjaik helyzetére való figyelemfelhívás. Idén sok-sok család is eljött, közel 500 résztvevő járta végig kék lufival a kézben az utat a Március 15-e térig, ahol Kulka János mondott beszédet, Szalóky Ági, Fekete G. Viktor énekelt, és Darvas Kristóf gitározott. Ezután a kívánság-feliratokkal ellátott lufikat szélnek eresztette a tömeg, végül beszélgetéssel, piknikkel zárult a Cseperedő Alapítvány programja.    

 

Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központban

Az Autizmus Világnapjáról idén első ízben emlékeztek meg Vecsés városában, a Bálint Ágnes Kulturális Központban. A „Különleges emberek, akik közöttünk élnek” címmel megrendezésre került rendezvényen az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Kővári Edit tartott családias hangulatú eladást. Ezt követően a résztvevők megtekintették az Autistic Art kiállítást is, mely az autizmussal élő fiatalok alkotásait tárta a város közönsége elé. Az eseményen Erdei Máté és Surányi Róbert asszisztensek képviselték a Nyolc Pont projektet.

 

Székesfehérváron a Nyolc Pont projekt

A „Kapocs Központ – a családokért” című projekt április 2-án, az Autizmus Világnapján tartotta záró rendezvényét. A Nyolc Pont projektet Börcsökné Lukács Gabriella szakértő képviselte a rendezvényen. A program során szakmai konferencia, interaktív szabadtéri játék, séta és kék díszkivilágítás hívta fel a figyelmet az autizmussal élőkre, valamint a családi közösségek erősítésére.

 

Közérdekű Közlemények

Kedves Partnereink, Barátaink, Ismerőseink!

Nagy öröm számunkra, hogy az Autizmus Világnapja alkalmából elkészült Egyesületünk első, 1,5 perces filmje. A videó célja, hogy felhívja a társdalom figyelmét az autista emberekre és családjaikra. Arra kérünk mindenkit, hogy egy megosztással járuljon hozzá ahhoz, hogy a videó minél több emberhez jusson el. Köszönjük a segítséget!

A film komplex testvérprogramunk keretében készült az FSZK támogatásával.

A videó két helyen is megtekinthető:

YouTube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=dBOzTLioCMo

Honlapunkon: http://mozaikegy.wix.com/mozaikegyesulet#!bemutatkozunk/cncy

Köszönettel,

MOZAIK Egyesület

 

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

HALLÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA TANSZÉK

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Hallássérültek Pedagógiája Tanszék által szervezett

Fülszöveg beszélgetéssorozat harmadik alkalmára, melyen témánk a Hallássérült gyermekek audiológiai ellátása.

A félévente megrendezésre kerülő Fülszöveg programokon a hallássérült embereket érintő mindennapi témákat járjuk körül az érintettek és különböző szakemberek bevonásával az egymástól tanulás jegyében.

Rendezvény időpontja: 2014. április 29. 16.00-19.00 óráig 

Helyszíne: Ecseri út 3. „C” ép. I. em. 107 terem

Előzetes regisztráció:   http://reg.barczi.elte.hu/fulszoveg

Program:

  • 16.00 – 16.05 Köszöntő
  • 16.05 – 16.30 Keresztessy Éva (ELTE BGGYK) A  gyógypedagógus szerepe a pedoaudiológiai ellátásban
  • 16.30 – 17.00 Dr. Katona Erzsébet (Fül-orr-gégész, audiológus főorvos) Fül-orr-gégészet és gyermekaudiológia aktuális kérdései
  • 17.00 – 17.20 Berta Zsófia (érintett szülő, kommunikációs szakember) A hallássérülés diagnosztizálásának akadályozó tényezői
  • 17.20-17.30 Beszélgetés egy védőnővel kisgyermekek hallásszűréséről
  • 17.30– 17.45 Szünet
  • 17.45 – 19.00 Kerekasztal beszélgetés szülőkkel, szakemberekkel és érintettekkel (Kölcsei-Szoldáth Zsuzsa, Tóth Beáta, Bognár Beáta és Tolner Veronika, Borbás Emese)

Program előtt és a szünetekben hallókészülék forgalmazók kiállítását tekinthetik meg.

Számítunk a hallgatóság aktivitására és kérdéseire. 

Kérjük, lehetőség szerint továbbítsa érdeklődő ismerőseinek a meghívást! 

Jelnyelvi tolmácsolást biztosítunk. 

Szeretettel várjuk:

  • Hallássérültek Pedagógiája Tanszék
  • 1097 Budapest, Ecseri út 3. • Postacím: 1476 Budapest 100., Pf. 127.
  • Telefon: 358-5562 • Fax: 348-3186 • e-mail: hallasped@barczi.elte.hu • honlap: www.barczi.elte.hu
  • Magyar Államkincstár ELTE: 10032000-01426201-00000000

 

 

Kedves Érdeklődő Partnereink!

Az alábbiakban a Fővárosi Nagycirkusz felhívását olvashatják kedvezményes jegyvásárlásra:

Örömmel értesítem, hogy a következő, vadonatúj műsorunk néhány előadására tudunk fogadni Önöktől hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy szociálisan rászoruló nézőket kedvezményes árú jegyekkel.

Időpontok:

  • 2014. április 12. szombat 19.00 óra
  • 2014. április 19. szombat 19.00 óra
  • 2014. április 21. Húsvét hétfő 11.00 óra
  • 2014. április 21. Húsvét hétfő 15.00 óra
  • 2014. április 26. szombat 19.00 óra

Jegyárak:

III. kategória helyekre (a zenekar melletti szektor) 1000 Ft

II. kategória helyekre 50 %-os kedvezménnyel

  • Felnőtt: 3100 Ft helyett 1550 Ft
  • Nyugdíjas: 2700 Ft helyett 1350 Ft
  • Gyermek: 2500 Ft helyett 1250 Ft

Kérem, foglalási igényét minél előbb jelezze, mert a jegyek korlátozott számban kaphatóak. A jegyrendelést 06 20 245 1152 telefonszámon vagy a brezovszki.valeria@maciva.hu címen várom. 

Műsorunkkal kapcsolatos további információkat a www.fnc.hu/musorunk címen talál. Bármilyen kérdésével forduljon hozzám bizalommal!

Szeretettel várjuk Önöket a Fővárosi Nagycirkuszban!

 

Kedves Partnereink!

A Kézenfogva Alapítvány Nem para a PARA – Keréktusa címmel 2014. május 17-én a Műegyetem rakparton egy egyedülálló esélyegyenlőségi rekordkísérletre készül, ahol a 12 órás folyamatos tandemkerékpározás rekordját úgy állítja fel, hogy a biciklin hátul ülő ember vagy látássérült lesz, vagy bekötött szemmel vesz részt a rekordban.

A cél, hogy az egész napos közvélemény-formáló rendezvénnyel a fogyatékos emberek helyzetére hívjuk fel a figyelmet, ezúttal a látássérültek világát középpontba állítva.

A program fővédnöke a Herczeg Anita a köztársasági elnök felesége.

A rekordkísérlet alatt egy versenyt is hirdetünk intézmények csapatai részére.

A hat fős csapatoknak három olyan versenyszámot kell kipróbálniuk, ami segít megérteni, milyen érzés lehet fogyatékos emberként élni és milyen érzés segíteni valakin, aki rászorul.

Mert segíteni jó – mindkét félnek.

A jelentkező csapatok az alábbi számokban mérhetik össze tudásukat:

  • tandemezés – 30 perc alatt hány km-rel tudnak hozzájárulni a Guinness rekordhoz
  • vak ping-pong
  • fogyatékossági totó kitöltése – érdekes kérdéssekkel, érdekes beszélgetéssel

Az első három helyezett csapat tagjai azon túl, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak kisebb ajándékot is kapnak a rekord végén.

Bővebb információ, részletes program: 

Baranyi Erzsébet – mobil: 20/362-7243; baranyi.erzsebet@kezenfogva.hu, www.kezenfogva.hu

Jelentkezés: http://fogadjel.kezenfogva.hu/rekord-regisztracio/ 

 

 

Tisztelet Partnereink!

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy levelezési címként a 1074 Budapest, Damjanich utca 4-et szíveskedjenek használni! Számlázási címünk változatlan: 1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6.

Köszönettel,

FSZK Nonprofit Kft.

 

 

KERESSEN MINKET A FACEBOOK-ON!

facebook logója

 

KIEMELT TÁMOGATÓ

Emberi Erőforrások Minisztériuma 

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
1071 Budapest, Damjanich utca 4.
tel.: (+36 1) 450 3230, 450 3240 fax: (+36 1) 450 3235
e-mail: titkarsag@fszk.hu honlap: www.fszk.hu


 A hírlevél leiratkozás itt.