Két új kiadvány érkezik nemzetközi foglalkoztatási jó gyakorlatokról

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt szakemberei részt vettek az EASPD (Fogyatékos Személyek Szolgáltatóinak Európai Szövetsége) „Út a foglalkoztatáshoz” című online konferenciáján, melyen Európa különböző országaiból számos jó gyakorlat került bemutatásra a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatban. A szakmai eseményen elhangzottakból a TÁRS projekt Foglalkoztatási munkacsoportja két összegző anyagot ad ki, melyek már elérhetőek társaságunk honlapján.

Az EASPD által szervezett tanácskozás célja az volt, hogy a foglalkoztatás területén dolgozó szakemberek, információk megosztásával és különböző országokból származó jó gyakorlatok bemutatásával segítsenek. Európa-szerte a befogadó foglalkoztatás megteremtésében, a fogyatékos személyek foglalkoztatáshoz vezető, sok-sok akadállyal nehezített útjának – a lehetőségekhez képest – kényelmesebbé tételében szeretnének segítséget nyújtani.

A konferencia mindkét napján délelőtt plenáris ülések folytak, ezek leírását tartalmazza majd az „Út a foglalkoztatáshoz – Tudósítás egy európai konferenciáról” című TÁRS kiadvány, melyet szakembereink kiegészítettek az előadó fogyatékosságügyi szervezetek bemutatásával. Szintén ebben a kiadványban szerepel több jó gyakorlat, melyek a „Támogatott lakhatás és foglalkoztatás”, illetve az „Oktatásból munkába” témakört érintik.

A kiadvány a lenti linken érhető el:

Út a foglalkoztatáshoz – Tudósítás egy európai konferenciáról | FSZK

„Így csinálják mások – Külföldi jó gyakorlatok a foglalkozási rehabilitáció területén” címmel pedig, külön kiadványba gyűjtötték a TÁRS projekt munkatársai a konferencia délutáni workshopjainak keretében bemutatott jó gyakorlatokat, melyeket az immár negyedik alkalommal meghirdetett „Foglalkoztatást Mindenkinek Díj” nyertesei osztottak meg a hallgatósággal.

A jó gyakorlatokat felsorakoztató gyűjtemény az alábbi linken tölthető le:

Így csinálják mások – Külföldi jó gyakorlatok a foglalkozási rehabilitáció területén | FSZK

A két kiadvány így Európa nyolc országából, összesen tíz – fogyatékos emberekkel foglalkozó – szervezet foglalkoztatással kapcsolatos jó gyakorlatát mutatja be, emellett pedig bepillantást nyújt különböző nemzetközi fogyatékosságügyi, illetve munkaügyi szervezetek munkájába.

További információk a projektről