Kiköltözés a felsőrajki támogatott lakhatás házakba

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Újabb állomásához érkezett a „Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen” elnevezésű EFOP-2.2.2. projekt. A program révén nagy létszámú szociális otthonból kisebb házakba költöznek az ellátottak, azzal a céllal, hogy – képességeikhez mérten – a legönállóbb életet élhessék. Ennek a folyamatnak volt az egyik mérföldköve a Felsőrajkon tett látogatás, ahol leendő otthonukkal ismerkedtek meg a lakók. Február közepén 2 támogatott lakhatás házba megtörtént a 24 ellátott kiköltözése.

Hosszú út vezetett idáig, hiszen a magyarszerdahelyi intézményben a szükségletek felmérése után a szakemberek hónapok óta igyekeztek beszélgetésekkel, csoportos foglalkozásokkal felkészíteni az ellátottakat a költözésre. A dolgozók, fejlesztő pedagógusok, mentálhigiénés szakemberek alaposan körüljárták a témát a kiköltözés előtt álló intézményi lakókkal. Szó esett arról, hogy: hova fognak költözni, milyen lesz a támogatott lakhatások környezete, hogyan fog kinézni az új otthonuk. Igyekeztek őket az önálló életre úgy felkészíteni, hogy a támogatott döntéshozatalt is a lehető legjobban tudják alkalmazni. A lakófelkészítés egyik fontos momentumaként év elején a műszaki átadáson átesett TL házakat, majd a berendezett, már beköltözésre kész ingatlanokat, leendő otthonukat is meglátogatták a magyarszerdahelyi intézmény ellátottjai.

Hegyi Erzsébet, a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény vezetője elmondta: „Én azt látom, hogy nagyon boldogok az ellátottaink. Akik párkapcsolatban élnek, ők kérték, hogy egy szobában szeretnének élni, illetve akik barátnők, számukra is tudtuk biztosítani, hogy közös szobában élhessenek.”

A beköltözők egyelőre még csak ismerkednek új otthonukkal, ám szinte már mindegyiküknek van elképzelése arról, hogy mivel fogja majd a szabadidejét az új házban eltölteni: van, aki kertészkedni szeretne, van, aki szeretné megtanulni a mosógép használatát, de olyan is akad köztük, aki grillezést és virágöntözést tervez. A felsőrajki támogatott lakhatás új lakói nagyon örülnek ennek a nagy lehetőségnek, ami megváltoztatja az életüket. Mindezt így fogalmazták meg: „Jó helyem lesz, meg barátok is lesznek, meg jó szobatársam. Nagyon szépnek találom az épületet.”

Felsőrajk polgármestere, Zsuppánné Horváth Mária elmondta, hogy a település is nagy örömmel fogadja a lakókat és a létrehozott munkahelyeket. A településről és a környékről közel ötvenen jelentkeztek az álláshelyekre, közülük kerülhet ki az a nyolc fő, akinek jelenleg munkát tudnak adni a két új házban.

A Zala megyei négy kiváltási projekt a rendkívüli járványügyi helyzet rendeződése után további kiköltözésekkel folytatódik, melyet már nagyon várnak a leendő TL lakók.

További információk a projektről