Magyarországi TL lakók az Európai Parlamentben

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Sikeresen lezajlott az a szakmai nap, melyet dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő kezdeményezésére 2018. március 20-án a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén és az Európai Parlamentben tartottak a Magyarországon megvalósuló intézményi férőhely kiváltás témában, magyarországi Támogatott Lakhatásban (TL) élő emberek részvételével. A rendezvényt az EMMI szociálpolitikáért felelős államtitkársága támogatta és a megvalósításban közreműködött az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektje.

A TÁRS Projekt fő célkitűzése a szociális intézményi férőhely kiváltás szakmai-módszertani támogatásának biztosítása az ország egészében, így a programon egy kiállítás keretében nagy örömmel mutatta be a magyarországi kiváltás sikereit.

Az egész napos szakmai programsorozat szemináriummal kezdődött, ezt követően került sor a kiállítás ünnepélyes megnyitására, majd a programot a „Nem Adom Fel!” zenekar koncertje zárta.

A szakmai esemény szemináriumának kulcsgondolatai a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek helyi közösségekbe való befogadásának elősegítése; illetve számukra egy önállóbb, emberközpontúbb lakhatási forma, családiasabb élet, továbbá egy mindenki számára hasznos, minőségi szolgáltatási környezet megteremtése volt. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mellett többek között felszólalt egy szilvásváradi TL-ben élő tapasztalati szakértő is.Száva István a nemzetközileg elismert, kiváltás témában jártas szakemberek gondolatait megerősítette azzal, hogy elmesélte: amióta kiköltözött a Támogatott Lakhatásba, sokkal boldogabb lett az élete.

Másnak egy kormányzati stratégia, Nekem az Életem! című FSZK plakátkiállítás

A rendezvény kiemelt vendégeként jelen voltak a berzencei, bélapátfalvai és mérki nagyintézményből kiköltözött, Támogatott Lakhatásban élő látogatócsoport fogyatékos képviselői is. A lakóknak hatalmas élmény volt az utazás Brüsszelbe, amit az életüket, gondolataikat bemutató „Másnak egy kormányzati stratégia, Nekem az Életem!” című FSZK plakátkiállítás koronázott meg az Európai Parlamentben. Láthatóan nagy öröm és büszkeség volt számukra és az Őket segítő szakemberek számára is az elért siker.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnökének nyitóbeszéde

A kiállítást – melyen az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektjének Üzenetek Lakóktól Lakóknak című, angol nyelven feliratozott kisfilmjei, továbbá animációs filmjei és a TÁRS tájékoztató kiadványának angol nyelvű kiadása is elérhető a magyarországi kiváltás témája iránt érdeklődő látogatók számára – Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, valamint Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitotta meg, melyet egy állófogadás és a „Nem Adom Fel!” zenekar koncertje zárt.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának nyitóbeszéde

A programról további híreket itt olvashatnak:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/szakmai-nap-kiallitas-es-koncert-a-fogyatekos-emberekert

http://webradio.hu/hirek/belfold/kosa-adam-egyre-tobb-fogyatekossaggal-elo-ember-elhet-meltosagteljes-korulmenyek-kozott-magyarorszagon

További információk a projektről