Nemzetközi és hazai ígéretes gyakorlatok bemutatása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt „SHF személyek támogatott életvitelének kialakítását elősegítő modellprogramja” keretein belül nemzetközi és hazai ígéretes gyakorlatokat tartalmazó tanulmányok készültek, amelyek a magas támogatási szükségletű és súlyos értelmi-, halmozottan fogyatékos (SHF) személyek lakhatási szolgáltatásainak kialakítására és működtetésére vonatkozó jó példákat mutatják be.

Mint ahogy a múlt év elején hírt adtunk róla, megvalósítás szakaszba lépett az „SHF személyek támogatott életvitelének kialakítását elősegítő modellprogram”. Ennek keretében elkészült a cseh és a dán szociális ellátórendszer bemutatása, továbbá az SHF és a magas támogatási szükségletű személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata, valamint 3 hazai gyakorlat, amely az SHF és a magas támogatási szükségletű személyek lakhatásainak ígéretes gyakorlata.

A nemzetközi és hazai ígéretes gyakorlatok a kiváltásban résztvevő intézmények számára előzetesen bemutatásra kerültek a 2018. novemberi SHF Szakmai Műhelyeken, illetve 2019 áprilisában SHF szakmai műhelymunka során tágabb szakmai közegben is megvitatásra kerültek. Az elmúlt hónapokban a tanulmányok végleges formát öltöttek.

Míg a nemzetközi tanulmányok nagy hangsúlyt fektetnek 1-1 ország szociális ellátórendszerének bemutatására és a kiváltási folyamat alakulására 1-1 gyakorlatot bemutatva, addig a haza ígéretes gyakorlatok elsősorban abban kívánnak segítséget nyújtani, hogy miként lehet SHF és magas támogatási szükségletű személyek számára lakhatási szolgáltatást kialakítani és működtetni.

A tanulmányokat itt éri el:

– Csehország szociális ellátórendszerének bemutatása és magas támogatási szükségletű/ SHF személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata

– Dánia szociális ellátórendszerének bemutatása és magas támogatási szükségletű/ SHF személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata

– Egyenlő Esélyekért! Alapítvány magas támogatási szükségletű/ SHF személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata 

-Tovább Élni Egyesület magas támogatási szükségletű/ SHF személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata

-Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona magas támogatási szükségletű/ SHF személyek lakhatási szolgáltatásainak ígéretes gyakorlata

A TÁRS projekt szakemberei bíznak abban, hogy az ígéretes gyakorlatok bemutatásával hozzájárulhatnak majd az SHF célcsoport közösségi ellátásának javításához és a szükségletekre reagáló lakhatási szolgáltatások kialakításához, többek között segítve az intézményi férőhelykiváltás folyamatát.

Az SHF tanácsadással kapcsolatos kérdéseiket továbbra is elküldhetik a kivaltas.shftanacsadas@fszk.hu e-mail címre, vagy telefonon is feltehetik azokat a +36-1-450-3230 (255-ös mellék) telefonszámon.

További információk a projektről