Nyolc Pont képzései

A Nyolc Pont – Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával című (TÁMOP 5.4.11-12/1-2012-0001 azonosítószámú) kiemelt projekt keretén belül a hazai ellátórendszerben az egészségügy, a szociális ellátás, a köznevelés területén közel 500 fő, az autizmus területén dolgozó szakember munkáját segítő akkreditált képzések zajlanak. Az alábbiakban ismertetjük az előkészítés alatt álló, a jelenleg folyamatban lévő, valamint az elmúlt hónap során már lezárult képzéseinket. 

Előkészítés alatt álló képzések

  • Az “Autizmus-specifikus ismeretek a szociális alap és szakellátásban – távoktatás” című, NCSSZI által minősített képzésre a felhívás megjelent.
  • Az „Autizmus – specifikus ismeretek a korai fejlesztésben” című képzés felhívása megjelent.
  • „Autizmus 5 lépésben – hogyan tovább?” („Autizmus-specifikus szülői kompetenciafejlesztés”) címmel autista gyerekeket nevelő családok számára rendezendő szülői tréningünk kaposvári és szombathelyi alkalmaira még zajlik a toborzás..
  • „Autizmus-specifikus szülői kompetenciafejlesztés”, képzők képzése képzési felhívása az FSZK honlapján megjelent, zajlik a jelentkezés. A képzés kezdete: 2015. május hónapban lesz.
  • Az „Autizmus-specifikus mentorszülő képzés” kaposvári és békéscsabai képzési helyszíneire a toborzás folyamatban van.
  • Az „Autizmus – specifikus ismeretek a korai felismerésben” című képzés pedagógus akkreditációja befogadásra került, az akkreditációt követően nyár folyamán pedagógusoknak (pl. szakszolgálatban dolgozóknak) is elérhető lesz ez a képzés.
  • A „Szülői kompetenciafejlesztés” (nem akkreditált) távoktatási képzés szöveges szakmai tananyaga jelenleg kidolgozás alatt áll.
  • Az „Autizmus-specifikus mentorszülő képzés” felhívása Budapest, és Békéscsaba helyszínekre hamarosan megjelenik.

Folyamatban lévő képzések

Március 27–én, pénteken kezdetét vette Tatán, az „Autizmus-specifikus szülői kompetenciafejlesztés – autizmussal élő gyermekeket nevelő szülők, gondozó családtagok számára” című, NMH által engedélyezett képzésünk.

A résztvevők a képzés által otthon és a mindennapi helyzetekben használható gyakorlati tudásanyagot szereznek, áttekintik az autizmussal kapcsolatos alapismereteket, azt képesek rendszerben kezelni. Növekszik saját gyermekük autizmusára és a kapcsolódó speciális szükségleteire való rálátásuk. A résztvevők a képzés során képet kapnak többek között az érdekérvényesítés fontosságáról, eredményeiről is.

Április 3-án elkezdődött első „Autizmus-specifikus mentorszülő” képzésünk Zalaegerszegen. A képzés célja az autista gyermek/felnőtt nevelésében, gondozásában saját élménnyel és tapasztalattal rendelkező szülők, gondozók, családtagok képzése, akik aktív tagjaivá válhatnak önsegítő szülőcsoportoknak, célzott szülőtréningeknek. A képzés által önkéntes segítők hálózatának tagjaként kompetenciahatáraikon belül információkat és feszültségoldást lesznek képesek nyújtani az autizmussal élő gyermeket/felnőttet nevelő, gondozó szülők számára.

Lezárult képzések

Március 27-én, pénteken a CAT-kit használatával kapcsolatos felkészítés zajlott a Nyolc Pont projektben. Mintegy 110, az autizmus területén dolgozó szakember tanulta az eszköz használatát öt csoportban, négy budapesti és egy székesfehérvári helyszínen, a dán szerző, Dr. Anette Moller Nielsen által felkészített trénerektől. A CAT (Kognitív-érzelmi tréning)-kit egy olyan eszköz, mely segít az érzelmek azonosításában, kifejezésében, megértésében, elfogadásában.

Az „Autizmus-specifikus ismeretek a szociális alap és szakellátásban” című, az NCSSZI által minősített képzés sikeresen lezárult. A pécsi képzési helyszínen 19 résztvevő kapott tanúsítványt. Miskolcon 36 fős résztvevői létszámmal zajlott a képzés és az azt befejező értékelés. A képzés során alapismeretek oktatása valósult meg, olyan szociális területen dolgozó szakemberek számára, akik mindennapi munkájukban autizmussal élő személyek támogatását végzik. A képzés elvégzésével a résztvevők általános ismereteket szereztek az autizmusról, az autizmusban sérült területekről, a fejlesztési lehetőségekről, gyakorlatorientált autizmus-specifikus módszerekről, az akadálymentesítés aspektusairól és az önállósági készségek kialakulásának és megerősödésének támogatásáról, a felnőttkorra való felkészülésről. Továbbá áttekintést kaptak jogi témában. Az ismereteket interaktív előadásokon és változatos munkaformákat alkalmazó kiscsoportos foglalkozásokon sajátíthatták el a résztvevők.

Április 18-án sikeresen lezárult az „Autizmus-specifikus ismeretek a korai felismerésben” című egészségügyben (OFTEX, ETI) akkreditált, 30 órás képzésünk, mely ezúttal budapesti helyszínen került megszervezésre. A tanfolyam alapvető célja volt, hogy azok a szakemberek, akik gyermekek esetében a legkorábban és a leggyakrabban észlelhetik az autizmust jellemző tüneteket, felismerjék azokat, az állapot korai tüneteit azonosító és szűrő eljárások/szempontsorok (CHAT; SCQ) alkalmazásával, és a felismerésnek köszönhetően kezdődjön meg a diagnosztikai folyamat, majd ezt követően a szakszerű korai fejlesztés.

A képzések meghirdetéséről folyamatosan értesülhetnek az FSZK honlapján, valamint a Nyolc Pont projekt hivatalos Facebook oldalán.
Képzéseinkre várjuk jelentkezéseiket!