Önállóbb életvitelre való felkészítés indult a Gondviselés Házában Gödön

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZSZ) gödi Gondviselés Házában felkészítő képzés indult 12 fő értelmi fogyatékos személy részvételével szeptember 5-én, a lakók önállóbb életvitelének támogatása érdekében, a TÁRS projekt által kidolgozott módszertan alapján. Az önállóbb életvitelre az MMSZSZ által tervezett támogatott lakhatás szolgáltatás nyújt lehetőséget az igénybevevők számára.

A TÁRS projekt keretében kidolgozásra került egy 60 órás képzési program, melynek célja, hogy gyakorlatorientált, saját élményű képzéssel támogassa az intézményi férőhely kiváltásban érintett fogyatékos személyek felkészülését a támogatott lakhatásra. Annak érdekében teszi ezt, hogy az új élethelyzet és környezet kihívásaira nyitottan és motiváltan reagáljanak; egyre magabiztosabban igazodjanak el új környezetükben, élethelyzetükben; s készen álljanak az új kapcsolatok kialakítására. Mindez nagymértékben hozzájárul életminőségük pozitív változásához és társadalmi integrációjukhoz.

A képzésen a résztvevők többek között a támogatott lakhatás, az önállóság, érdekérvényesítés, támogatott döntéshozatal témaköreit járják körül. E mellett feldolgozásra kerülnek olyan fontos területek, mint például kommunikáció, viselkedési normák, szociális képességek, együttműködés, konfliktuskezelés, melyek egy lakóközösség kialakulását segítik.

A felkészítésbe – már TL-ben élő – tapasztalati szakértő is bevonásra került, aki megosztotta gondolatait arról, milyen elvárásokkal, igényekkel várta a nagyintézményből történő kiköltözést, hogyan alakult a saját élete a támogatott lakhatásban.

A képzésen a gödi intézmény néhány munkatársa is részt vesz: egyrészt segítik a fogyatékos személyek minél aktívabb részvételét, másrészt a tudásanyagot be tudják építeni a lakók képzés melletti felkészítési gyakorlataiba is.

A gödi felkészítésen résztvevő, 12 fő értelmi fogyatékos személy nagy nyitottsággal, kíváncsisággal és aktivitással vetették bele magukat a felkészítésbe, nagy várakozással tekintenek új életükre a támogatott lakhatásban. A képzés december közepén befejeződik.

Mindezt a folyamatot erősíti a képzés mellett a TÁRS projekt segítségével útjára induló Lakócsoport is. A sorstárs segítők fontosságáról és szerepéről a lakófelkészülés során már itt olvashattak bővebben.

A lakók önállóbb életvitelre való felkészítését célzó képzést térítés ellenében nyújtja az NFSZK Közhasznú Nonprofit Kft., egyedi megállapodás és szerződés keretében. A képzés részleteiről itt tájékozódhat.

További információk a projektről