Osztályfőnöki órák az esélyegyenlőségért

Kerekesszékesek mesélnek az érdeklődőknekA fogyatékossággal élő emberek mindennapjait nagyon megnehezíti, hogy az „épek” nem ismerik, nem értik őket, nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk.

A gyermekkor és fiatalkor fogékony évei a legalkalmasabbak a megismerésre, a nyitásra, az elfogadó attitűd megalapozására. Nagyon fontos, hogy a gyerekek számára már ekkor természetessé váljon, hogy olyanok is élnek mellettük, akiknek a képességei, lehetőségei eltérnek az övéktől. Ezt a célt szolgálta az integrációs sportnap, amelyen budapesti középiskolások és fogyatékkal élők egy csapatban, egymásért versenyeztek a legkülönbözőbb sportágakban.

A rendezvényt megelőző hetekben a meghívott középiskolákban különleges osztályfőnöki órákat tartottak, hogy a fiatalokat ráhangolják, felkészítsék a közelgő eseményre. Az esélyegyenlőségi osztályfőnöki órák keretében paralimpikonok tartottak előadást a diákoknak, hogy közelebb hozzák őket a fogyatékossággal élő emberek világához. Az óraadók között volt Dani Gyöngyi paralimpikon vívó, dr. Kátai-Németh Vilmos vak aikido mester és thai-boksz edző, Mesterházy Zsolt kerekesszékes esélyegyenlőségi  mentor, dr. Bernáth Attila látássérült előadó, Adámi Zsanett úszó paralimpikon, középiskolai tanuló, valamint a FODISZ két szakembere, Dechert Áron fejlesztési igazgató és Toponáry Gábor ügyvezető elnök is.

Több mint 700 diák találkozhatott az előadásokon a fogyatékossággal élők helyzetét hitelesen, a saját életükön, példájukon keresztül bemutató emberekkel. Bizonyos, hogy ezek az osztályfőnöki órák sok száz fiatalban indítottak el olyan szemléletváltozást, mely segíti az „épek” és a fogyatékossággal élő emberek közeledését.