Szabadegyetem

2015. október 14-én szabadegyetemi előadássorozatunk keretében Turba Attilát, az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesületének vezetőjét és Kókayné Lányi Mariettát, a Gyermekek Háza megálmodóját láttuk vendégül.

Turba Attila az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesületét 1995-ben olyan elkötelezett emberekből alakította meg, akiket szakmai elhivatottság és személyes barátság fűzött fogyatékos emberekhez és támogatásukat saját ügyüknek tekintették. Az Egyesület célja otthonszerű, családcsoport jellegű életközösségek létrehozása, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek szükség esetén végleges otthonra találhatnak. Megismerhettük az otthonban megvalósuló szociális foglalkoztatás formáit, melyben fiataljaikkal tűzzománc, népi fajáték és kerámia műhelyekben, valamint a házhoz tartozó biokertben és konyhaműhelyben dolgoznak. A kerámia műhely alkotásaiból bemutató darabokat is volt szerencsénk megtekinteni.

Kókayné Lányi Mariettát kezdő tanító kora óta foglalkoztatta, hogy miként lehet az iskolát valóban gyermekközpontúvá tenni, biztosítani, hogy a diákok a tanulási helyzeteket aktívan, örömmel éljék meg. Kiemelten fontosnak tartja, hogy az iskola minden tanuló számára elfogadó, támogató környezetet nyújtson. Ezen elvek megvalósítása érdekében társaival 1991-ben létre hozták a Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Programot, amelynek mai napig tanítója és pedagógiai vezetője. A módszer részletes bemutatását színesítette egy rövidfilm levetítése, mely ízelítőt adott a speciális igényekhez igazodó gyakorlatból is.