TÁRS-ak a SzocEXPO-ban is

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A SzocEXPO-n, a Szociális Szakmai Szövetség hagyományos, évente megrendezésre kerülő rendezvényén idén november 11-én, az FSZK TÁRS projektje is képviseltette magát, hiszen kiemelt téma volt a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásának kérdése.

„A szociális munka új kihívásai a fogyatékossággal élő emberek támogatott lakhatása” című szekcióban Dr. Sziklai István, a TÁRS projekt vezető szakértője és Kondor Zsuzsa, a Kutatási Munkacsoport munkatársa beszélgettek Dr. Gruiz Katalinnal (Down Alapítvány), valamint a jelen lévő közönséggel Pelle József (BMSZKI) moderálásával.

A kerekasztal beszélgetés során leginkább a támogatott lakhatás szakpolitikai dimenzióját tárgyalták meg. A résztvevők kiemelték az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény fontosságát és az abban foglaltak maradéktalan megvalósítása melletti elköteleződésüket. Mindenki egyetértett a kiváltás gondolatával, azaz a nagy létszámú bentlakásos intézmények támogatott lakhatással való felváltásával.
A kiváltás kapcsán a teljes kiváltás sürgető elvárása – melyet elsősorban az érdekvédelem jelzett – mellett megjelent a részleges kiváltás melletti érvelés is – főként a meglévő (nagy)intézmények munkatársai oldaláról.
A beszélgetés legtöbbször visszatérő dilemmája az intézményi lakók önálló életvitelre való joga és a biztonságuk garantálása közt feszülő kérdések és kihívások kezelése volt, ennek mind gyakorlati mind intézményi, szabályozási és finanszírozási szempontjait felvetve.
Fontos témaként merült fel az EU-s társfinanszírozással megvalósuló kiváltási pályázat keretében létrejött támogatott lakhatási formák és a zöld mezős támogatott lakhatási formák közti különbségek kérdésköre.

A beszélgetés keretében a TÁRS projekt Kutatási Munkacsoportja beszámolt a TIOP 3.4.1.  pályázatban részt vevő hat kiváltott intézmény kiköltözés utáni tapasztalatait feltáró kutatás előzetes eredményiről, melyből összegző szakmai anyag készül 2017 januárjára.

abra

További információk a projektről