„Tények és dilemmák – az autizmus spektrum zavarok diagnosztikájának aktuális kérdései” konferencia

2015. október 22-én került megrendezésre a „Tények és dilemmák – az autizmus spektrum zavarok diagnosztikájának aktuális kérdései” című konferencia.

Az autizmus spektrum zavarral diagnosztizált emberek száma évről évre egyenletesen növekszik, melyet nagyszámú nemzetközi epidemiológiai tanulmány támaszt alá. Ez a folyamat számos vitát indított széles körben, kutatók, gyakorlati szakemberek, érintettek és ellátásszervezők között egyaránt. Milyen társadalmi, etikai kérdések és milyen szakmai kérdések merülnek fel az autizmusról való tudásunk, és az érintett populáció növekedésével?

A délelőtti plenáris előadások előadói ezeket a kérdéseket járják körül.
Prof. Ditza A. Zachor gyerekgyógyász, fejlődésneurológus, a Tel-Aviv University adjunktusa, az AssafHarofehMedical Center Autizmus Központjának igazgatója. Számos autizmus témájú (diagnosztika, viselkedéselemzés, terápiás összefüggések) kutatás résztvevője, szerzője.

A délutáni előadások előadói Csehország (Dr. Kateřina Thorová), Horvátország (Prof. Jasmina Frey Škrinjar), Szerbia (Dr. Milica Pejovic-Milovancevic), Szlovákia (Silvia Hnilicova MD, PhD) és Magyarország (Németh Krisztina) neves autizmus centrumainak vezetői, szakemberei. Előadásaikban az autizmus felismerésével, diagnosztikájával, az intézményhálózattal és a szűrőrendszerrel kapcsolatos helyi gyakorlatról adnak áttekintést.

A konferencia zárásaként a konferencia előadói részvételével egy 60 perces kerekasztal megbeszélésre vártuk a résztvevőket.

További információk a projektről