Új kiadvány a speciális kommunikációs szükségletű személyekkel dolgozók számára

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Megjelent a „Gyakorlati példák különböző alap kommunikációs helyzetekre, igényekre a speciális kommunikációs szükségletű személyek segítői számára (gesztusjelek, tárgyjelek, PCS grafikák)” című kiadvány.

A kiadványt az FSZK Nonprofit Kft. EFOP-1.9.1 – TÁRS és EFOP-1.9.2 – MONTÁZS projektjeiben dolgozó szakemberek készítették. A szakmai anyag célja többek között, hogy alap kommunikációs helyzetekhez segítséget adjon az intézményi férőhelykiváltásban résztvevő intézményekben dolgozó szakembereknek, akik súlyosan, halmozottan fogyatékos (SHF), komplex kommunikációs igényű személyekkel foglalkoznak, vagy őket gondozzák.

A szakmai segédletben szereplő szituációk a mindennapi rutintevékenységeken keresztül illusztrálnak olyan kommunikációs helyzeteket, melyekben a szakemberek elkezdhetik bevezetni az AAK eszközeivel történő kommunikációs támogatást. Mindez segíti az SHF személyeknek értelmezni a környezet információit, valamint kifejezni saját vágyaikat, gondolataikat.

A kiadványban négy fontos életterülethez (higiénia, étkezés, öltözködés, szabadidő), kapcsolt helyzetek fordulnak elő. A megjelölt kommunikációs eszközök és módok – tárgyak, tárgyszimbólumok, képek gesztusjelek – adaptálhatók, változtathatók a napirend, szokások, lehetőségek függvényében. A mellékletben található képgyűjtemény, BoardMaker programmal előállított ötlettár segíthet az intézménynek, családnak az újfajta kommunikációs úton való elindulásban, ha nincsen lehetősége saját erőforrásból elkészíteni azokat.

A kiadvány elkészítésének ötletét a – TÁRS Projekt keretein belül az intézményeket segítő – SHF tanácsadók adták, miután az intézményekkel való munkájuk során azt tapasztalták, hogy igen nagy számban vannak a lakók között augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK)-szükségletű személyek. A kiadvány segítségével az SHF tanácsadók és az intézmények dolgozói közösen alakíthatják ki a lakók számára az alapvető AAK-támogatást.

Az FSZK szakemberei vallják, hogy a komplex kommunikációs igényű személyekkel való kommunikáció kialakítása a saját életük fölötti „hatalommal”, és olyan készségekkel való felruházás, amely magával vonja az érintett személyek életminőségének javulását.

A kiadvány letölthető innen.

További információk a projektről