Kikerekedik az élet

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TL lakók üzeneteit követően újabb filmekkel bővül a Kiváltás TÁRS YouTube csatorna. A „TL lakók élete a közösségben” című kisfilm sorozattal a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁRS Projektje a széles nyilvánosságot, kiemelten az intézményi férőhely kiváltásban érintett, a jövőbeli befogadó települések lakóit szólítja meg. A filmek célja, hogy segítse a kiváltási folyamat megértését, továbbá a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek megismerését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Támogatott Lakhatásban (TL) élő emberek hétköznapi, közösségi életébe: a kisfilmekben többek között szó lesz a TL lakók vásárlási szokásairól, egyéb szolgáltatások igénybevételéről, illetve a jószomszédi kapcsolatairól is.

 A Bélapátfalván, Szilvásváradon, Nagyvisnyón és Mónosbélben készült, 10 darab 3 perces filmben a kiváltás hiteles szereplői szólalnak meg. A TL lakók mellett elmondják tapasztalataikat a lakók közösségi életéről az esetfelelősök és segítők, a települések polgármesterei, illetve a települések szolgáltatói, valamint a TL lakók szomszédjai is mesélnek kiváltással kapcsolatos élményeikről.

A kiegyensúlyozott együttélésért a TL lakóknak és az őket befogadó települések közösségeinek is tenni szükséges. Az eddig megvalósult intézményi férőhely kiváltások általános tapasztalata azt mutatja, hogy a korábban nagylétszámú intézményekben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek a kiköltözést követően családias légkörben, önállóbb életet élhetnek. Ennek köszönhetően nyitottabbak, segítőkészebbek lettek, aktívan részt vesznek a közösségi életben. Ugyanakkor a kiváltási folyamatban érintett települések közösségei is sokat tanulnak a fogyatékos emberektől, a velük való együttélésről. Mindez pozitív irányba mozdítja el a fogyatékos emberekről alkotott általános képet és nyitottabbá teszi a közösségeket egy befogadóbb légkör megteremtésére. Összességében tehát elmondható, hogy „kikerekedik” a közös élet.

A „TL lakók élete a közösségben” című filmsorozatot az elkövetkező hetekben mutatjuk be. A 10 db 3 perces kisfilm megtekinthető a Kiváltás TÁRS YouTube csatornán és az alábbi – folyamatosan bővülő – linkekre kattintva is:

  • Jószomszédi viszony

A Támogatott Lakhatásokba (TL) való kiköltözés által aktív lakosokkal gyarapodtak a települések. A TL lakók nagyon várták az új otthonukat, ahol nem csak saját kertet, házat, szobát, hanem új szomszédokat is kaptak. A szomszédok eleinte tartottak a lakóktól, hiszen nem ismerték őket, de rövid időn belül kiderült, hogy kedves, segítőkész emberek költöztek a közelükbe. Kialakult egy jószomszédi viszony: napi rendszerességgel beszélgetnek, akár közösen bográcsoznak, alkalomadtán segítik egymást olyan hétköznapi dolgokban, mint például a fűnyírás. A szilvásváradi TL szomszédságában élő dr. Péntek Ferenc mindezt így összegzi: „Már volt több szomszédunk is, ők a legrendesebbek, legaranyosabbak eddig.”

A Jószomszédi viszony c. kisfilm megtekintése

  • Megismerni, elfogadni, megkedvelni

 A nagy intézményekből való kiköltözést megelőzte az érintett fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek felkészítése, továbbá a település lakóinak tájékoztatása. A kiköltözés óta eltelt idő bebizonyította, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a Támogatott Lakhatás (TL) lakói be tudtak illeszkedni a település életébe. Szaniszló László szilvásváradi polgármester és a segítő szakemberek véleménye szerint mindehhez arra volt szükség, hogy a befogadó települések lakói megismerjék a kiváltás folyamatát és a szomszédságukba költöző TL lakókat.

 A Megismerni, elfogadni, megkedvelni c. kisfilm megtekintése

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona vezetőjének, dolgozóinak és a Támogatott Lakhatásban élő lakóinak, továbbá a befogadó települések polgármestereinek és a szolgáltatói környezet képviselőinek, hogy lehetőséget biztosítottak a filmforgatásra és megosztották tapasztalataikat!

A TL lakók közösségi életét bemutató kisfilmekért kérjük, kísérje figyelemmel az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Híreket, illetve feliratkozhat  Kiváltás TÁRS YouTube csatornánkra.

További információk a TÁRS projekt - EFOP 1.9.1 projektről