Üzenetekkel kezdődik a 2018-as Esztendő

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁRS Projektje az ünnepi időszakot megelőzően kis üzeneteket nyújtott át az intézményi férőhely kiváltás folyamatában résztvevő Partnerei számára, melyekben már a Támogatott Lakhatásban (TL) élő lakók szólnak a kiköltözés előtt álló társaikhoz és mondják el tapasztalataikat a TL-ben való új életről. Ahogy azt ígértük, az ajándékok az Új Év elején is érkeznek, vagyis további filmekkel kívánunk sikeres és nagyon boldog Új Esztendőt Önöknek!

A Berzencén készült, 30 darab félperces kisfilmből 18 már a karácsonyfa alá került, melyeket az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Hírek között, az „Üzenetek lakóknak lakóktól a fa alá” című cikkben megtalálnak.

A következő 12 üzenetben is a kiváltás leghitelesebb szereplői mesélnek – kiemelten a jelenleg nagy létszámú intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg embereknek – arról, hogy a kiváltás olyan folyamat, melynek eredményeként a TL lakók életminősége javul, és képesek aktívan bekapcsolódni a települések mindennapi életébe.

A kisfilmek a befogadásról és elfogadásról, a családias légkörről, az önállóságról, a kihívásokról, az együttélés örömeiről és a nyugodt, szeretetteljes, új célok elérésére alkalmas életvitelről szólnak a Támogatott Lakhatásban.

A kiváltási folyamatot bemutató üzenetfilmek megtekinthetők a Kiváltás TÁRS YouTube csatornán és lenti linkekre kattintva is:

  • Rajtam is múlik

Vanyúr Janka a berzencei Fecske ház lakója. Janka úgy gondolja, hogy ha beszűkül az élettere, az nagyban múlik rajta is. Fontosnak tartja, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akiknek ki tudja fejezni a szeretetét és ennek köszönhetően Ő is feltöltődik érzelmileg.

Rajtam is múlik kisfilm megtekintése

  • Összetartunk

Gyergyák Zsolt TL-lakó azt javasolja a leendő, kiköltözés előtt álló lakóknak, hogy ne szalasszák el ezt a remek lehetőséget, hiszen megnyugvást, őszinteséget és bizalmat hozhat számukra ez az új életforma. Tapasztalatai alapján nem mindennapi a házakban az összetartás, hiszen mindig segítik egymást az Árvácska ház lakói is.

Összetartunk kisfilm megtekintése

  • Amikor csendre vágyom

Hajduné Csökli Anna a Szivárvány házban éli mindennapjait. Nagyon fontos számára az intim szféra. Nagyon örül annak, hogy a Támogatott Lakhatásban lehetősége van arra, hogy a saját szobájába elvonuljon, ha csendre vágyik, pihenni vagy olvasni szeretne.

Amikor csendre vágyom kisfilm megtekintése

  • Közösségi élet

Kerekes Zsuzsanna és Mátrai Ágota az Árvácska ház lakói szeretnek szórakozni, kikapcsolódni. Mint mindenben, ebben is összefognak, mert együtt erősebbnek érzik magukat. Ágota szobatársával, Zsuzsival együtt szívesen megy könyvtárba és a művelődési ház programjaira is.

Közösségi élet kisfilm megtekintése

  • Mióta a párommal élek

Berzencén, az Árvácska házban lakik Gyergyák Zsolt a párjával együtt. Amióta a Támogatott Lakhatásban lehetőséget kapott a szerelmespár a közös életre, azóta Zsolt sokkal felszabadultabb, bizakodóbb, úgy érzi, hogy semmi gondja nincs, hiszen élettársa támogatja, segíti.

Mióta a párommal élek kisfilm megtekintése

  • Szerencsésnek érzem magam

A Holdfény ház lakóközösségének két tagja, Borkövi István Ferencné és Göncz Jánosné úgy gondolják, hogy befogadták Őket. Rózsika szerencsésnek érzi Magát, hogy ott élhetnek. Andrea pedig annyira jól érzi Magát a Támogatott Lakhatásban, hogy szeretne élete végéig új otthonában maradni.

Szerencsésnek érzem magam kisfilm megtekintése

  • Számíthatunk az esetfelelősre

A berzencei Támogatott Lakhatásban élő Mátrai Ágota szerint az új élete nap, mint nap próbára teszi a bátorságát, mégis biztonságban érzi Magát, mert nincs egyedül a döntéseivel. A segítők és a társai ott vannak mellette, támogatják. Ágota úgy gondolja, hogy mindig számíthat az esetfelelősre.

Számíthatunk az esetfelelősre kisfilm megtekintése

  • Üzenet a Támogatott Lakhatásból

A Fecske ház lakója, Deák László arra bátorítja a Támogatott Lakhatásba költöző lakókat, hogy boldogan lépjenek be ebbe az új életbe, amire most lehetőségük nyílik. Véleménye szerint jobb lesz Nekik is az életminőségük, ahogyan azt már Lászlóval egyetemben a berzencei kiváltási folyamatban résztvevő fogyatékos személyek megtapasztalhatták.

Üzenet a Támogatott Lakhatásból kisfilm megtekintése

  • Szabadon, de nem egyedül

Baracsiné Vajandt Ibolya a Szegfű házban szabadnak érzi Magát. Mindemellett biztonságot is nyújt számára a Támogatott Lakhatásban való élet, hiszen segítőik – az esetfelelősök – 24 órás felügyeletben jelen vannak a házban. Ibolya, lakótársaihoz hasonlóan bárhova elmehet, így szabadidejében szívesen sétál, illetve el szokott menni pizzázni, fagyizni is.

Szabadon, de nem egyedül kisfilm megtekintése

  • Készen a kihívásokra

Mátrai Ágota szerint mindig vannak az Árvácska házban biztonságot nyújtó, visszatérő programok mellett olyan feladatok, amiket meg kell oldani a Támogatott Lakhatásban élőknek. Az új feladatok igaz kihívásokkal járnak, de Ágota szerint az „növeli” az embereket, ha bátran nyújtózkodnak azokhoz, így erre ösztönzi a leendő lakókat is.

Készen a kihívásokra kisfilm megtekintése

  • Mire számíthatunk?

Bukovics Károlyné és Vránics Ferenc a berzencei Napsugár ház lakói egy jobb életről mesélnek: Ferenc szerint mindig vannak problémák, de ezek megoldódnak, ha az ember egy olyan házba megy haza, ahol otthon érzi Magát és meg tud ott nyugodni. Biztonságos és szabad élet vár a Támogatott Lakhatásba költözőkre a pár véleménye szerint.

Mire számíthatunk? kisfilm megtekintése

  • Jó tanácsok

A berzencei Fecske házban élő Deák László jó tanácsokat fogalmazott meg a leendő Támogatott Lakhatásba költözőknek. László azt üzeni a kiköltözés előtt álló társainak, hogy örömmel válogassák meg, hogy kikkel szeretnének együtt élni; merjenek nyitottak lenni a világ felé és mutassák meg, hogy milyen értékes emberek a fogyatékos személyek.

Jó tanácsok kisfilm megtekintése

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon vezetőjének, dolgozóinak és a Támogatott Lakhatásban élő lakóinak, hogy lehetőséget biztosítottak a filmforgatásra és megosztották tapasztalataikat!

A 2017 decembere és 2018 januárja során folyamatosan megjelenő üzenetfilmekért kérjük, kísérje figyelemmel az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Híreket, illetve iratkozzon föl Kiváltás TÁRS YouTube csatornánkra.

További információk a projektről