Az SHF személyek nappali ellátásának ígéretes gyakorlatait bemutató kiadvány készül

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Szeptemberben elkezdődött a súlyosan, halmozottan fogyatékos/magas támogatási szükségletű személyek nappali ellátása ígéretes gyakorlatainak bemutatását célzó szakmai kiadvány összeállítása, amely várhatóan a jövő év elején elérhető lesz az érdeklődők számára. A TÁRS projekt készülő szakmai gyűjteményének segítségével a tapasztalatokat egy budapesti, egy debreceni és egy hódmezővásárhelyi szervezet munkájának leírásán keresztül lesz lehetőség megismerni.

A TÁRS projekt az „SHF személyek támogatott életvitelének kialakítását elősegítő modellprogramja” tevékenységével azt szeretné elérni és támogatni, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő súlyosan, halmozottan fogyatékos/ magas támogatási szükségletű emberek is méltó lakhatási körülmények között élhessenek a kiváltási folyamat eredményeképp, illetve olyan szolgáltatásokat vegyenek igénybe, amelyek segítik mindennapi életvitelüket.

A TÁRS projekt szakemberei – a fenti célhoz igazítva – fontosnak tartották, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos (SHF) személyek lakhatási szolgáltatásainak kialakítására és működtetésére vonatkozó ígéretes példákat elérhetővé tegyék. Ezt követően, a most készülő szakmai gyűjteményben a szolgáltatási gyűrű egyik legfontosabb szereplőjét, olyan nappali ellátásokat fognak bemutatni, amelyek súlyosan, halmozottan fogyatékos/magas támogatási szükségletű személyeket is ellátnak.

A nappali ellátásokról szóló ígéretes gyakorlatok leírásával az a cél, hogy a kiváltásban résztvevő szakemberek számára olyan módszertani minták váljanak elérhetővé, amelyek azon szakemberek számára is segítséget, inspirációt nyújthatnak, akik szeretnének nappali ellátást létrehozni vagy éppen szeretnék szolgáltatásukat kinyitni súlyosan, halmozottan fogyatékos/magas támogatási szükségletű személyek részére. Továbbá az ígéretes gyakorlatok megismerése lendületet adhat a nappali szolgáltatások fejlesztéséhez is.

Munkájuk leírására a TÁRS projekt a jószolgálati díjjal is kitüntetett XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központot, a hódmezővásárhelyi HTKT Kapcsolat Központ Csodaház Foglalkoztató Napközit és a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthon és Iskola nappali ellátását kérte fel. Mindhárom szervezet magas szinten nyújt szolgáltatásokat a súlyosan, halmozottan fogyatékos/magas támogatási szükségletű személyek számára, így mindegyikük gyakorlatát érdemes megismerni. S mindamellett, hogy a szolgáltatásokat eltérő finanszírozás mellett biztosítják, eltérőek az erősségeik, a fókuszok, így az érdeklődők számára mindhárom szolgáltató megközelítése nyújthat újdonságot, mindegyik gyakorlatból lehet majd jó példát meríteni.

Az ígéretes gyakorlatokat bemutató kiadvány megírása 2020. szeptember elején elkezdődött, s várhatóan jövő év elején lesz elérhető.

További információk a projektről