Kikerekedik az élet

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TL lakók üzeneteit követően újabb filmekkel bővül a Kiváltás TÁRS YouTube csatorna. A „TL lakók élete a közösségben” című kisfilm sorozattal a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁRS Projektje a széles nyilvánosságot, kiemelten az intézményi férőhely kiváltásban érintett, a jövőbeli befogadó települések lakóit szólítja meg. A filmek célja, hogy segítse a kiváltási folyamat megértését, továbbá a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek megismerését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Támogatott Lakhatásban (TL) élő emberek hétköznapi, közösségi életébe: a kisfilmekben többek között szó lesz a TL lakók vásárlási szokásairól, egyéb szolgáltatások igénybevételéről, illetve a jószomszédi kapcsolatairól is.

 A Bélapátfalván, Szilvásváradon, Nagyvisnyón és Mónosbélben készült, 10 darab 3 perces filmben a kiváltás hiteles szereplői szólalnak meg. A TL lakók mellett elmondják tapasztalataikat a lakók közösségi életéről az esetfelelősök és segítők, a települések polgármesterei, illetve a települések szolgáltatói, valamint a TL lakók szomszédjai is mesélnek kiváltással kapcsolatos élményeikről.

A kiegyensúlyozott együttélésért a TL lakóknak és az őket befogadó települések közösségeinek is tenni szükséges. Az eddig megvalósult intézményi férőhely kiváltások általános tapasztalata azt mutatja, hogy a korábban nagylétszámú intézményekben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek a kiköltözést követően családias légkörben, önállóbb életet élhetnek. Ennek köszönhetően nyitottabbak, segítőkészebbek lettek, aktívan részt vesznek a közösségi életben. Ugyanakkor a kiváltási folyamatban érintett települések közösségei is sokat tanulnak a fogyatékos emberektől, a velük való együttélésről. Mindez pozitív irányba mozdítja el a fogyatékos emberekről alkotott általános képet és nyitottabbá teszi a közösségeket egy befogadóbb légkör megteremtésére. Összességében tehát elmondható, hogy „kikerekedik” a közös élet.

A „TL lakók élete a közösségben” című filmsorozatot az elkövetkező hetekben mutatjuk be. A 10 db 3 perces kisfilm megtekinthető a Kiváltás TÁRS YouTube csatornán és az alábbi – folyamatosan bővülő – linkekre kattintva is:

  • Jószomszédi viszony

A Támogatott Lakhatásokba (TL) való kiköltözés által aktív lakosokkal gyarapodtak a települések. A TL lakók nagyon várták az új otthonukat, ahol nem csak saját kertet, házat, szobát, hanem új szomszédokat is kaptak. A szomszédok eleinte tartottak a lakóktól, hiszen nem ismerték őket, de rövid időn belül kiderült, hogy kedves, segítőkész emberek költöztek a közelükbe. Kialakult egy jószomszédi viszony: napi rendszerességgel beszélgetnek, akár közösen bográcsoznak, alkalomadtán segítik egymást olyan hétköznapi dolgokban, mint például a fűnyírás. A szilvásváradi TL szomszédságában élő dr. Péntek Ferenc mindezt így összegzi: „Már volt több szomszédunk is, ők a legrendesebbek, legaranyosabbak eddig.”

A Jószomszédi viszony c. kisfilm megtekintése

  • Megismerni, elfogadni, megkedvelni

 A nagy intézményekből való kiköltözést megelőzte az érintett fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek felkészítése, továbbá a település lakóinak tájékoztatása. A kiköltözés óta eltelt idő bebizonyította, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a Támogatott Lakhatás (TL) lakói be tudtak illeszkedni a település életébe. Szaniszló László szilvásváradi polgármester és a segítő szakemberek véleménye szerint mindehhez arra volt szükség, hogy a befogadó települések lakói megismerjék a kiváltás folyamatát és a szomszédságukba költöző TL lakókat.

 A Megismerni, elfogadni, megkedvelni c. kisfilm megtekintése

  • A TL lakók önálló, biztonságos élete

A Támogatott Lakhatásba (TL) kiköltöző emberek nagyon örültek az új lehetőségnek, hogy egy önállóbb, aktívabb életbe kezdhettek bele. Mindemellett természetes módon tartottak az újtól, az ismeretlentől, hasonlóan a befogadó települések közösségeihez. A segítő szakemberek nagy hangsúlyt fektettek a lakosság informálására: a Támogatott Lakhatásban élő emberek nem maradnak egyedül, segítség nélkül új otthonukban. A leendő lakók pedig teljes körű, több szálon futó, az együttélésre és az önálló élettel járó feladatokra való felkészítésben vettek részt. A nagyvisnyói Támogatott Lakhatásban élő Magyar Anikó erről így vélekedik: „Vártam nagyon a kiköltözést. Már mindenféle téren fel voltam rá készülve. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy én idáig eljutottam. Boldogabb lett az életem, és sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok.”

 A TL lakók önálló,biztonságos élete c. kisfilm megtekintése

  • Építkezés és akadálymentesítés

A fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek Támogatott Lakhatásba (TL) való kiköltözését megelőzően nagy volt a készülődés, hiszen épültek a házak. Az építkezések megkezdése előtt a segítő szakemberek személyes megkereséssel, szórólapokkal és ismertető anyagokkal tájékoztatták a befogadó települések polgármestereit és a leendő szomszédokat a munkálatokról. Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere elmondta: „A település nem érzékelt ebből semmi olyan dolgot, ami nehéz vagy hátráltató lett volna. Örültünk neki, hogy gazdagodik a településünk.” Az építkezési munka végeredménye a szép házak mellett, egy mindenki számára hasznosítható, akadálymentesített környezet lett. Utóbbi nem csak a mozgásukban korlátozott emberek számára nagy segítség, hanem akár az idős embereknek és kismamáknak is megkönnyíti a mindennapjait.

Az Építkezés és akadálymentesítés c. kisfilm megtekintése

  • Mindennapi élet

A Támogatott Lakhatás (TL) szolgáltatás egyik fő célkitűzése a lakók önállósodása. A TL házakba való kiköltözést megelőzően a lakók segítőik iránymutatásával megismerkedtek új lakókörnyezetükkel, a szomszédsággal és a helyi szolgáltatásokkal. Bejárták a településen a polgármesteri hivataltól a buszmegállókon át a háziorvosi rendelőt is. A kiköltözött lakók nagy része rövid időn belül már egyedül – vagy kisebb segítséggel – jár postára ügyet intézni, munkába vagy épp pizzázni megy a barátaival és közben vezeti otthon a háztartást is.  Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a lakók: „Önállóbb életet élnek ez meglátszik őrajtuk. Tehát egyszerűen magabiztosabbak lettek, nyitottabbak, mosolygósabbak, bátrabbak lettek.”

 A Mindennapi élet c. kisfilm megtekintése

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona vezetőjének, dolgozóinak és a Támogatott Lakhatásban élő lakóinak, továbbá a befogadó települések polgármestereinek és a szolgáltatói környezet képviselőinek, hogy lehetőséget biztosítottak a filmforgatásra és megosztották tapasztalataikat!

  • Mindenki biztonságban van

 A kiköltözés előtt álló fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek számára a szakemberek olyan fejlesztési tervet dolgoztak ki, amely az együttéléssel és az önálló élettel járó kihívásokra, esetleges nehézségekre ad megoldási lehetőségeket. A Támogatott Lakhatásba (TL) való kiköltözést követően a lakók egyre magabiztosabban közlekednek a településen, utaznak a munkahelyükre, szervezik délutáni programjaikat, ahogy bárki más. Nehéz helyzetekben a lakóknak elsősorban az esetfelelősök segítenek, akik egy intézkedési protokoll alapján járnak el, de a szomszédok és a szolgáltatói környezet segítségére is számíthatnak. Varga Béla szilvásváradi TL lakó biztonságban érzi magát otthonában, amiről így nyilatkozott: „Amióta itt lakok, nem volt rá példa, hogy bármelyik társam is bajba került volna.„

Mindenki biztonságban van c. kisfilm megtekintése

  • Higiénia, tisztaság

A Támogatott Lakhatásokba (TL) költőző emberekről elmondható, hogy egyre többet utaznak – sokan tömegközlekedéssel –, vesznek részt a település mindennapi életében, emiatt még inkább érzik a szükségességét a jó megjelenésnek, ápoltságnak. Így a TL lakók különösen örültek, hogy új otthonaikban jól felszerelt fürdőszobákat alakítottak ki. A szilvásváradi Csiernik Éva, esetfelelős szerint: „A lakóknak ez egy nagyon jó érzés, ez is emelte az ő higiéniás igényszintjüket.„ Lehetőségük van – képességeikhez mérten – tisztálkodni, szépítkezni, ruhát mosni. Szükség esetén ezekben a tevékenységekben is segítségükre vannak az esetfelelősök, illetve a támogatók, akik szerint egyértelműen jelentős fejlődés tapasztalható a személyes higiénia terén.

Higiénia, tisztaság c. kisfilm megtekintése

  • Vásárlás

A TL lakók mindennapjai megváltoztak a kiköltözés után, többek között abban, hogy a napi teendőik sora bővült. Ezeket a feladatokat – képességeikhez mérten – a lehető legnagyobb önállóssággal végzik. A TL lakók között akad, aki komolyabb feladatokkal is megbirkózik és van olyan is, akinek több segítségre van szüksége. Mint minden embernek, így a Támogatott Lakhatásban élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg embereknek is hozzátartozik a hétköznapjaihoz a bevásárlás, amiben sokat fejlődtek a sok gyakorlásnak köszönhetően. Farkas Rita Mónosbélen dolgozik boltosként, így napi szinten találkozik a TL lakókkal. Tapasztalatait így fogalmazta meg: „Ügyesen vásárolnak, boldogulnak, szinte teljesen önállóak, ismerik a pénzt, nem is nagyon válogatnak, hanem határozottan tudják, mit akarnak venni, ügyesek, nincs velük gond.”

Vásárlás c. kisfilm megtekintése

  • A TL lakók és a munkavállalás

 A Támogatott Lakhatásba (TL) való kiköltözés sok új lehetőséget adott a lakók számára, többek között a munkavállalás terén is. A TL lakók nagy része dolgozik. Akadnak köztük olyanok is, akik – akár más településen – nyílt munkaerőpiacon tevékenykednek. Csorba József TL lakó Mónosbélen polgárőr, társával együtt vigyáz embertársaira. Oláh Péter TL lakó pedig Bükkszentmártonon dolgozik újságkihordóként, továbbá Bélapátfalván kisegítőként is. Munkáltatói nagyon elégedettek a teljesítményével, és természetesen ugyanazt a bért fizetik számára, mint bárki másnak, aki ezeken a területeken dolgozik. Péter ezt így összegzi: „Amikor viszem az újságot dicsérnek, megbecsülik a munkámat.„ A munkának is köszönhetően a TL lakók teljes értékű tagjai lettek a település közösségeinek.

A TL lakók és a munkavállalás c. kisfilm megtekintése

  • Közösségi élet

Az elmúlt időszakban a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg TL lakók aktív részesei lettek a települések közösségi életének is. Részt vesznek többek között kirándulásokon, falunapokon, sport- és családi napokon, ünnepi megemlékezéseken, főző versenyeken. A rendezvényekbe nézőként és alkalomadtán szereplőként is bekapcsolódnak, hiszen működik zenekar, táncot és egyéb sportot űző csoportjuk is. A közösségi programokon a Támogatott Lakhatásban (TL) élők együtt szórakoznak a települések lakóival. Csiernik Éva szilvásváradi esetfelelős szerint ezeken a programokon túl nagyon fontos a TL lakók számára a baráti és társas kapcsolatok fenntartása, aminek ápolására nagy figyelmet fordítanak még akkor is, ha épp más településen, házban él a barátjuk.

Közösségi élet c. kisfilm megtekintése

A TL lakók közösségi életét bemutató kisfilmekért kérjük, kísérje figyelemmel az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Híreket, illetve feliratkozhat  Kiváltás TÁRS YouTube csatornánkra.

További információk a projektről