Pszichoszociális szakmai műhely Békéscsabán

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A 2019. év végi szakmai rendezvény sikere után, a TÁRS projekt Szolgáltatásfejlesztés munkacsoportja 2020. március 5-én megszervezte a „Pszichoszociális fogyatékossággal élők közösségi befogadásának támogatása” című szakmai műhely második alkalmát. A pszichiátriai- és szenvedélybetegeket ellátó, kiváltási folyamatban érintett intézmények vezetői és munkatársai számára megrendezett szakmai műhelynek a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ adott helyet. A résztvevők Elekről, Debrecenből, Bárándról, Kaskantyúról érkeztek.

A második pszichoszociális szakmai műhelyen olyan intézmény is képviseltette magát, amely az intézményi férőhely kiváltás folyamatába a későbbiekben fog becsatlakozni. Hasznosnak találták, hogy lehetőségük volt olyan intézmények tapasztalatait megismerni és beépíteni, akik már egy ideje részt vesznek a közösségi befogadást erősítő folyamatban.

A nap témája volt többek között az EKISZ2 és az EKIFETT támogatott lakhatás (TL) házakban való használata, valamint azok megjelenése a rehabilitációs szemlétben. Az előadásokat követően, gyakorlatorientált kiscsoportos munka közben, a hallottak gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit gondolták végig a szakemberek.

A szakemberek között egyetértés volt abban, hogy rendkívül fontos a rehabilitációs szemlélet és a készségfejlesztés beépítése a szakmai programokba. Szükséges figyelmet fordítani a lakók készségfejlődésének mérésére és lehetővé kell tenni a tapasztalatok egyéni és közösségi munkába való visszacsatolását. Az intézmények együttműködési igényt fogalmaztak meg ezen szemlélet helyi szintű bevezetésének vizsgálatára szakmai munkatársakkal történő személyes tanácsadás, konzultáció formájában, annak érdekében, hogy munkájukban kamatoztatni tudják a hallottakat, együttműködve az azonos célcsoporttal foglalkozó más intézmények TL-jeivel. Mindez segíthet abban is, hogy megmaradjon a kiváltás iránti motiváció és elkötelezettség a pszichiátriai- és szenvedélybetegeket ellátó, kiváltási folyamatban érintett intézményekben.

Az első pszichoszociális szakmai műhelyről szóló híradást itt találja: https://fszk.hu/hir/pszichoszocialis-szakmai-muhely/

További információk a projektről