Szakmai anyagok ajánlása SHF témában

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt nagy hangsúlyt fordít saját kiadványainak ajánlásán túl olyan szakmai anyagok feltérképezésére és megosztására, melyek jelentősen elősegíthetik a fogyatékosságügyi területen dolgozó szakembereket a súlyosan, halmozottan fogyatékos (SHF) személyek támogatott életvitelének támogatásában.  Így a következőkben olyan más szervezetek által készített hasznos kiadványokra hívjuk fel a figyelmet, melyek nagymértékben segíthetik az SHF célcsoporttal dolgozókat abban, hogy támogatásukkal kapcsolatban tájékozottabbak legyenek.

A „Súlyosan, halmozottan fogyatékos felnőtt személyek komplex mozgásfejlesztése, mozgásos képességeiknek szinten tartása” című hiánypótló kiadványt a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány készítette. A szakmai anyagban szó esik a mozgásállapot fejlesztését és szinten tartását befolyásoló külső tényezőkről, illetve a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek fejlesztésének és mozgásfejlesztésének elméleti hátteréről. Emellett gyakorlatias tanácsokkal is találkozhat az olvasó, hiszen a szerző ír a komplex mozgásfejlesztés megvalósításának elsődleges lépéseiről és tartalmi elemeiről, továbbá az otthoni keretek között történő fejlesztő tevékenységről is. Egy külön fejezetben mozgásfejlesztő eszközök, gyakorlatok és játékötletek tárát is megtalálhatják.

Az ezzel kapcsolatos ajánlónk az alábbi linken olvasható: https://fszk.hu/hir/hianypotlo-kiadvany-felnott-koru-shf-szemelyek-komplex-mozgasfejlesztesevel-es-szinten-tartasaval-kapcsolatban/

A szakmai anyag a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány honlapjáról vagy innen tölthető le.

Ugyancsak a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány készítette el a „Súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek szabadidejének eltöltésére alkalmas eszközök, tevékenységek” című szakmai kiadványt, amely bemutatja a XV. kerületi Fejlesztő Nevelő Otthonban alkalmazott eszközöket és módszereket, amely egyrészt fejleszti vagy szinten tartja a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek készségeit, másrészt életminőségükre is pozitívan hat. A kiadványt többiek közt azért tudják hasznosan forgatni a szakemberek, mert olyan eszközöket mutat be, amelyeket a területen dolgozók többsége még nem ismer (pl. Soundbeam, Bee bot robot). Emellett betekintést nyerhetnek az olvasói abba is, hogy milyen foglalkoztatási, szabadidős alternatívákat tud felkínálni egy nappali ellátás súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek számára.

Az erről szóló bővebb híradásunkat az alábbi linken találja meg: https://fszk.hu/hir/kiadvany-ajanlo-az-shf-celcsoport-segitesere/

A segítő kiadvány a szervezet honlapjáról vagy innen tölthető le.

A Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája az EFOP-3.1.6-16-2017-00001 „DNRE Immánuel Otthon és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája esélyteremtő szerepének erősítése” című projektjén belül, számtalan módszertani anyagot készített el a fejlesztés-nevelésben, illetve oktatásban dolgozók számára. A szakmai anyagokból számtalan tudást és ötletet tudnak meríteni azok a szakemberek, akik felnőtt korú SHF emberekkel foglalkoznak.

A módszertani anyagok elérhetőek az intézmény honlapján, a SZAKMAI ANYAGOK fülre kattintva, illetve az alábbiakban adott témakörre kattintva:

Végül a TÁRS projekt munkatársai a Widgit Health által készített, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által magyarra fordított kommunikációs útlevelet és táblákat ajánlja a kommunikációjukban akadályozott személyek és segítőik részére:

További információk a projektről