Új kiadvánnyal bővült a „Jó gyakorlatok a foglalkoztatásban” sorozat

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogatnak a munkatársak. A most elkészült kiadványban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász foglalkoztatási jó gyakorlataival ismerkedhetnek meg az olvasók, ahol az ellátottak, többek között selejtbontó munkát végeznek, emellett kapcsolók és lámpák gyártásához is készítenek elemeket, csomagolóanyagot.

Az 1991 óta működő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a karitatív tevékenységei mellett – szociális alapszolgáltatások keretében – szenvedélybeteg és pszichiátriai beteg emberek gondozását vállalta fel szinte a kezdetektől. Vas és Zala megye kistelepülésein, üres plébániák lakatlan épületeiben szervezett nappali ellátást, közösségi gondozást, valamint foglalkoztatási lehetőséget kliensei számára.

Kezdettől az volt az elképzelés, hogy segélyek helyett a foglalkoztatással, a munkaerőpiacra való fokozatos visszavezetéssel lehet a leghatékonyabban támogatni a segítséget kérő pszichiátriai- és szenvedélybeteg embereket. A Karitász a katolikus egyházzal és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve képzelte el a megvalósítást – nyílt munkaerőpiaci cégek létesítettek telephelyet a vidéki intézményekben. Ennek előnye az, hogy az ellátottakat a lakóhelyük közelében, folyamatos támogatás mellett, mégis a nyílt munkaerőpiacra termelve foglalkoztatják.

Gyakorlata kiemelkedő a foglalkozási rehabilitáció területén is – sokféle komponense van a segítő tevékenységnek, így egyszerre több oldalról kap támogatást a segítségre szoruló személy, sőt családtagjai is, valódi esélyt nyerve ezzel egy rendezett, teljes életre.

A kiadvány letölthető innen.

A sorozat korábbi részeit itt találja.

 

További információk a projektről