Animációs filmsorozat a szociális intézetek fejlődési útjáról

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektjének gondozásában jelent meg az az 5 részes animációs filmsorozat, mely „A szociális intézetek fejlődési útja” címet viseli. Az egy perces animációk a Második Világháborút megelőző időszaktól napjainkig vezetik végig a nézőt a fogyatékos embereket segítő szociális intézetek fejlődésének legjellemzőbb momentumain és azon az attitűdváltozáson, ami végbement ez idő alatt.

Az egymásra épülő filmek a szociális intézetek fejlődésének – főképp hazai – történetét mutatják be a legkiemelkedőbb nemzetközi kapcsolódásokat is feltűntetve. A rövid animációk leginkább a szakmai nyilvánosságot segíthetik a folyamat átláthatóságában, emellett azonban hasznos információkat tartalmazhatnak minden kiváltás iránt érdeklődő néző számára is. A sorozat úgy épül fel, hogy jól láttatja a különbséget a fogyatékos emberekkel kapcsolatos múltbéli gondoskodó, ápoló-gondozó attitűd és a jelenlegi kiváltási folyamatban képessé tevő, befogadást, illetve elfogadást ösztönző hozzáállás között.

„A szociális intézetek fejlődési útja I-V.”  című animációs filmek fő célja, hogy segítse a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg embereket érintő kiváltási folyamat megértését a következő kérdések mentén:

  • Hogyan jöttek létre a nagy, bentlakásos szociális intézetek Magyarországon?
  • Mikor, milyen szerepet vállaltak és vállalnak jelenleg a különböző szereplők (család, Kormány, önkormányzat, civil szervezetek, fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei,egyházak) a fogyatékos emberek gondozása, segítése kapcsán?
  • Mi történt a nagy létszámú bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézetekkel a rendszerváltás után?
  • Az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól szóló Egyezményt alapul véve Magyarország Kormánya hogyan kezdeményezte a nagy intézetek megszüntetését és mit tervezett azok helyett?
  • Milyen attitűd volt megfigyelhető régen és mi a jellemző most a fogyatékos emberek segítésében?
  • Mikor, milyen módon kezdődött meg az intézményi rendszer átalakulása, a szociális intézmények kiváltása ?
  • Milyen tapasztalatokat mutatnak a kiváltási folyamat eredményeképpen létrejövő Támogatott Lakhatások?

A rövid animációs filmek magyar és angol nyelven is elérhetők az FSZK honlapjának TÁRS filmek menüpontja alatt, továbbá a Kiváltás TÁRS Youtube csatornán is.

További kiváltás témájú kisfilmekért kérjük, kísérje figyelemmel az FSZK honlapján megjelenő TÁRS Híreket, illetve feliratkozhat  Kiváltás TÁRS YouTube csatornára, ahol megtekintheti eddig megjelent filmjeinket és ahonnan értesítést kap az újonnan bemutatott filmekről is.

További információk a projektről